Hlavní obsah

Obec a načerno? Farmář bojuje o cyklopark, který mu vyrostl za plotem

Záhady Josefa Klímy: Za plotem mu postavili načerno cyklopark. Marný boj proti ničení přírody.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Martin Šimák z Kytína je už od roku 2017 ve sporu s obcí. Tvrdí, že vedení Kytína kvůli stavbě cykloparku zničilo vzácnou přírodní lokalitu v jeho sousedství. Obec jeho nařčení odmítá, ale první soudy už prohrála.

Článek

Soukromý zemědělec Martin Šimák tvrdí, že areál cykloparku, který mu obec postavila přímo za plotem, vznikl v Kytíně v rozporu s územním plánem a v rozporu se stavebním zákonem. Přidává, že akce, které se tam pořádají, narušují klid v okolí. Vedení Kytína má opačný názor. Jak uvedl na dotaz Seznam Zpráv místostarosta Jaroslav Šlégr, měnit územní plán nebylo nutné, protože umístění herních prvků v areálu cykloparku umožňoval už původní územní plán. Obec navíc tvrdí, že k vybudování cykloparku není třeba ani stavební povolení; herní prvky, cesty i veřejné osvětlení proto provedla bez něj. V otázce stavebního povolení daly už ovšem Martinu Šimákovi za pravdu soudy, které všechna rozhodnutí zrušily. Přestože cyklopark už je hotový, stavební řízení k jeho povolení je nyní na samotném počátku.

Martin Šimák říká, že kvůli stavbě přišel o možnost převádět krávy na pronajaté pozemky. Víc mu ale vadí, že obec se podle něj schválně pokusila zničit cennou přírodní lokalitu. Nechal si vypracovat i odborný posudek, v němž mu za pravdu dává inspekce životního prostředí. Nyní není jasné, zda stavbu bude vůbec možné dodatečně povolit a zda obec Kytín nepřijde o místo, kde pořádá letní slavnosti.

Celý problém nadto může mít i trestněprávní rovinu. Martin Šimák totiž tvrdí, že obec přišla o majetek, když louku pro cyklopark velmi nevýhodně odkoupila od soukromých majitelů. Je Martin Šimák jen potížista, který ve svém sousedství nechce dětské hřiště a hasičské zábavy, anebo se vedení Kytína nevýhodně zbavuje obecního majetku a poškozuje přírodu? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované