Hlavní obsah

Farmář, za kterého se přimlouval nejvyšší žalobce: Jen jsme se potkali

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Podnikatel Petr Habersberger, za kterého se přimlouval nejvyšší žalobce Pavel Zeman, přišel kvůli restitucím o většinu pronajatých polí.

Reklama

Farmář a majitel penzionu u Třeboně Petr Habersberger tvrdí, že se svým hostem, nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, nemluvil o svých problémech s restitucemi. Také však říká, že do problému „zapojoval spoustu lidí“.

Článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v uplynulých letech třikrát úspěšně dovolal k Nejvyššímu soudu, aby zpochybnil rozhodnutí, které umožnilo vrátit část majetků šlechtického rodu Czerninů. Po výsledném rozsudku by se tyto restituce mohly znovu přehodnotit.

Podle zjištění Seznam Zpráv se však nejvyšší státní zástupce znal s jednou z dotčených osob v celé kauze a dokonce se za tohoto člověka snažil v soukromí neformálně přimluvit.

Tou důležitou postavou celého případu je majitel penzionu Dvorce u Třeboně, kam Pavel Zeman jezdil odpočívat. Farmáři Petru Habersbergerovi, kterému penzion patří, se totiž kvůli restitucím zhroutil plán, že si dotčené pozemky odkoupí od státu.

Právě za tohoto farmáře se podle zjištění Seznam Zpráv před více než šesti lety šéf žalobců Zeman soukromě u rodiny Czerninů přimlouval. Následně ze své pozice dopomohl k rozsudku, který nyní dává podnikateli šanci, že se k pozemkům vrátí.

Petr Habersberger přitom ve stejné době zpochybňoval, že hlava šlechtického rodu Karl Eugen Czernin má na vrácení pozemků nárok, a neúspěšně žádal soudy, aby odblokovaly cestu k převodu pozemků zpět do majetku státu.

Na přímé otázky Seznam Zpráv majitel penzionu potvrdil, že se s Pavlem Zemanem zná z pobytu na jeho usedlosti. Popřel však, že by nejvyššího státního zástupce žádal o pomoc.

Nejvyšší soud loni rozhodl už potřetí v kauze občanství Josefiny Czerninové (babička Karla Eugena Czernina, díky jejímu občanství uplatnil jako dědic nárok na restituce - pozn. red.). Městský soud v Praze pak udělil podmínky dvěma ženám, které občanství potvrdily. Co to pro vás znamená? Otevírá se podle vás nějaká cesta k revizi té restituce? Že by se pozemky mohly vrátit státu a vy jste je pak třeba koupil, jak jste požadoval?

To já nevím. Myslím, že bylo povinností státu se do toho znovu pustit. Já jsem sondoval, jak to v současné době jde. Tázal jsem se na magistrátu jako občan a tam mi řekli, že nemohou znovu zahájit řízení, protože dokumenty má u sebe soud. Tak jsem se dotázal na magistrát, jestli by tam nezašli, ale mezitím se nic nedělo. Lesy České republiky ale žádají o přezkum občanství a je tam návrh na znovuzahájení. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zatím nic neudělal. Já jsem na tom tak, že nejsem účastníkem řízení, takže v té věci nemůžu nic podnikat.

Vy jste se ale v té hlavní kauze přihlásil jako poškozený, je to tak?

Je to pravda.

Pokoušel jste se v uplynulých letech o nějakou dohodu s Karlem Eugenem Czerninem, abyste mohl na těch polích hospodařit?

Mockrát. Od roku 2014, kdy mu to bylo vydáno, jsem se snažil pořád. Na druhé straně jsem byl člověk, který začal zpochybňovat jeho občanství, z jeho strany to pak bylo zamítavé a šel proti mně. Nebyla tam jakákoli dohoda.

Pokud byste se k těm pozemkům dostal, chtěl byste na nich hospodařit, nebo je třeba převést na stavební pozemky?

Jde o pozemky, které jsou kolem statku, který jsem nabyl. Zprivatizoval jsem farmu a mám tady penzion a restauraci s místními produkty. Ani by mě nenapadlo, že by ty pozemky měly být komerční. Pokud vím, tak to ani není v územním plánu. Já jsem byl spokojený s tím, co je, to znamená farma s pozemky okolo. Tomu, co jsem zadal do privatizačního projektu, jsem stoprocentně dostál. Nikdy jsem nic jiného nechtěl.

Všiml jsem si také, že mezi dříve pronajatými pozemky bylo i letiště.

Letiště bylo moje, to jsem využíval já. Ze začátku to bylo na povolení bývalého Pozemkového fondu, ale byla to jenom část louky, zpevněná plocha. Czernin to ale okamžitě zoral.

V případu obviněných úřednic aktivně vystupovalo Nejvyšší státní zastupitelství, třikrát do toho vstoupilo. Vy se s panem nejvyšším státním zástupcem znáte, je to tak?

My se známe. Je to ale taková známost, že jsme se párkrát potkali.

A mluvil jste s ním o téhle kauze? Jak vám to komplikuje podnikání?

Ani náhodou, protože on má svoji kariéru a my máme penzion, který si zakládá na tom, že tady lidé mají svoji intimitu. Vůbec nic takového tady nepřipadá v úvahu, protože bych si zničil kredit penzionu.

Já mám informace, že se snad zúčastnil i nějaké vaší narozeninové oslavy v květnu 2014.

2014? Jestli tady byl, nebo nebyl, to vám nemůžu v žádném případě potvrdit.

A on k vám jezdil na dovolenou? Nebo jak jste se poznali?

On tady byl v penzionu.

A kolikrát asi?

Tak to vám neřeknu, ale teď to určitě není aktuální. Kam vede váš dotaz, prosím?

Já mám informace, že se pan nejvyšší státní zástupce aktivně snažil nějakým způsobem zprostředkovat vaši dohodu s panem Karlem Eugenem Czerninem, nebo se v tom angažoval po soukromé stránce. Což nemusí být v souladu se zásadou nestrannosti státního zástupce. Víte o tom? Žádal jste ho o pomoc?

Já jsem žádal dost lidí kolem toho. Žádal jsem zprostředkovaně Karla Schwarzenberga. Zapojoval jsem do toho spoustu lidí, protože jsem se snažil najít někoho, kdo je mu blízký. Leč dopadlo to tak, že mě zničil. Všechny pozemky byly vydány a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Já jsem, prosím vás pěkně, z 360 hektarů na 100 hektarech. Ale nemám držbu kolem statku. Přitom jsem kupoval statek na státní půdě.

Ještě zpátky k tomu mému dotazu. Byl mezi lidmi, které jste žádal o pomoc nebo konzultaci, i Pavel Zeman?

Nebyl. Já hájím intimitu svých hostů a nikdy bych to neudělal.

Reklama

Související témata:

Doporučované