Hlavní obsah

Farna a fotbal? Na zpěváky měl Pelta miliony, novým Nedvědům pak scházely

Za co utrácela Fotbalová asociace ČR a proč nezbyly peníze na mládežnické akademie? Podívejte se v reportáži.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Časy bezuzdného rozhazování vystřídala ve Fotbalové asociaci ČR doba, kdy se kvůli dotační krizi musí šetřit. A to i v klíčovém projektu regionálních akademií, které mají vychovat následovníky Pavla Nedvěda či Karla Poborského.

Článek

Když v březnu vyhlašovala Fotbalistu roku, pronajala si na to Fotbalová asociace ČR Španělský sál na Pražském hradě a pozvala si do něj i zpěváka Chrise de Burgha. V souvislosti s jeho vystoupením pak vydala z pokladny své dceřiné firmy STES, řízené Martinem Malíkem, takřka milion. Přesněji 980 000 korun.

A to je jen jedna z položek ilustrujících skutečnost, jak si zkraje roku Fotbalová asociace ČR připadala pevná v kramflecích. Měla v té době na rozhazování, alespoň si to tedy její tehdejší šéf Miroslav Pelta myslel.

Problém nastal 2. května, kdy policie Peltu zatkla a obvinila ho spolu s dalšími osobami z manipulací při rozdělování státních dotačních prostředků pro sport.

Tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová reagovala pozastavením či zrušením několika dotačních programů. A v tu chvíli Fotbalová asociace ČR, která dosud tak rozšafně rozhazovala, dočasně přestala mít prostředky na provoz. Zasáhlo to i financování klíčového projektu mládežnických regionálních akademií.

Podstata problému se týkala úprav dotačního programu V. Oproti svému původnímu rozpočtu nakonec museli vzít ve Fotbalové asociaci zavděk sumou o 40 milionů nižší. Propouštěli se zaměstnanci. A sáhlo se i na akademie. „Chybělo nám v úhrnu zhruba 15 až 18 milionů,” říká Michal Prokeš, který má na FAČR akademie ve své gesci.

„Rozvoj akademií to bohužel přibrzdilo. Přitom právě kluci, kteří z nich vzejdou, by měli být nadějí českého fotbalu, že na velkých turnajích zase budeme hrát o nejvyšší příčky,” konstatuje Karel Poborský, vicemistr Evropy z roku 1996. „Dělat něco polovičatě bohužel skoro nemá smysl,” podotýká.

Jaké další bizarní výdaje zaznamenala Fotbalová asociace ČR v dobách před Peltovým obviněním? Jak konkrétně se to regionálních akademií dotklo, na čem musely šetřit? Jak akademie vlastně fungují a kde je najdeme? Sledujte reportáž nad tímto článkem.

Video: Jak utrácel FAČR a proč mají fotbalové akademie málo peněz, vysvětluje v rozhovoru autor reportáže Luděk Mádl.

Jak utrácel FAČR a proč mají fotbalové akademie málo peněz, vysvětluje v rozhovoru Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované