Hlavní obsah

Farnost Křtiny připravuje opravu varhan v Santiniho barokním chrámu

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Farnost Křtiny na Blanensku připravuje opravu a modernizaci varhan v tamním barokním chrámu. Spustila transparentní účet, nabízí možnost „adoptovat“ jednu z píšťal a začne pořádat koncerty, jejichž výtěžek použije na opravu.

Článek

Nový nástroj by měl být v provozu v roce 2023, kdy uplyne 300 let od úmrtí architekta křtinského chrámu Jana Blažeje Santiniho-Aichla.

Křtiny patří k hlavním poutním místům na Moravě a kostel Jména Panny Marie považují odborníci za perlu sakrální architektury. Varhany jsou však ve špatném stavu. Oprava počítá se zachováním historických varhanních skříní i dalších původních prvků, výsledkem by měl prvotřídní nástroj vhodný pro liturgické i koncertní účely.

Na září a říjen chystá farnost benefiční koncerty. „Chceme touto formou pozvat do Křtin další kostelové i ‚nekostelové‘ návštěvníky a zájemce o hudbu, kteří by zde mohli nejen duchovně, ale i kulturně načerpat a odpočinout si u poslechu zajímavých hudebních děl světových skladatelů a interpretů klasické hudby,“ uvedl farní vikář Metoděj Ján Lajčák.

Série koncertů ponese název Křtinský hudební čtyřlístek. Podle Lajčáka čtyřlístek symbolizuje štěstí, ale také může vyjadřovat to, že do křtinského kostela přichází lidé ze všech čtyř světových stran. „Navíc, počet lupenů čtyřlístku také koresponduje s počtem koncertů, které chceme pravidelně organizovat na podzim v nejbližších čtyřech letech. A kdo ví, možná z toho vznikne i milá tradice, která se bude pořádat třeba i deset či dvacet let,“ řekl vikář.

Prvním vystupujícím Křtinského hudebního čtyřlístku je hobojista Vilém Veverka, který zahraje 11. září s pardubickým komorním souborem Barocco sempre giovane. Zazní díla Johanna Sebastiana Bacha, Georga Philippa Telemanna a dalších. Výtěžek ze vstupného, které činí 200 korun, použije farnost na varhany. Lidé mohou přispívat také na účet, kde je momentálně asi 630.000 korun, nebo si prostřednictvím webu www.varhanyprokrtiny.cz adoptovat jednu i více píšťal.

Reklama

Doporučované