Hlavní obsah

Farský hodlá přestěhovat z Prahy do krajů 23 úřadů. Chce posílit pracovní nabídku v regionech

Poslanec Jan Farský (STAN) prosazuje přestěhování 23 státních úřadů z Prahy do regionů. Do pěti let.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina poslanců v čele s Janem Farským z hnutí Starostové a nezávislí předloží k projednání ve Sněmovně návrh na přesun 23 státních úřadů nebo jejich částí do několika krajů. Pokud bude projekt schválen, může posílit pracovní nabídku v regionech pro občany s vysokoškolským vzděláním, kterých je tu citelně méně než v Praze.

Článek

Podle Farského může zákon pomoci k decentralizaci státní správy, zvýšit kvalitu života v krajích, ale například i uspořit šest miliard za plánovanou výstavbu nové vládní čtvrti v hlavním městě.

„Návrh je realistický. Nechceme něco takového udělat od zítřka, ale postupně. Do pěti let. Během té doby je možné dobře připravit jak přesuny úřadů, tak lidí. Některým bude taková změna vyhovovat. Jiní získají dostatek času na to, aby si třeba našli jinou práci v Praze. Narozdíl od regionů je jí v tomto oboru v hlavním městě vždycky dostatek,” říká poslanec Jan Farský (STAN).

Zatímco v Praze žije téměř 38 % obyvatel s vysokoškolským vzděláním, v krajích vlastní diplom méně než 18 % populace. S výjimkou Jihomoravského, který se blíží k hranici 23 %.

Úroveň vzdělání ale není jediný argument, proč část poslanců přesun některých úřadů do regionů prosazuje. Tím dalším je třeba vznik téměř 5 000 pracovních míst v jednotlivých krajích nebo snižování vnitřních sociálních, ekonomických i kulturních rozdílů v rámci České republiky.

„Obecně se dá říci, že ze strany uchazečů o zaměstnání je o pracovní pozice administrativního charakteru stálý zájem a poptávka převyšuje nabídku. Zcela jistě ale také bude záležet na platových a pracovních podmínkách, za kterých by tito zaměstnanci nastupovali. V případě zaměstnanců, kteří momentálně dojíždějí do Prahy, by to mohlo být přínosem a pozitivně tak ovlivnit jejich život. V tuto chvíli je ale předčasné vyjadřovat se k tomu, jak bude vypadat trh práce za pět let,” říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Vedlejším efektem přestěhování více než dvaceti úřadů se pak může stát i to, že Praha získá odlivem části úředníků další kapacity pro bydlení.

„Naším cílem není nic jiného, než to, aby se nůžky, které se čím dál více rozevírají mezi Prahou a regiony, rozevírat přestaly. Protože to, jak se naše republika trhá, je pro budoucnost velmi nebezpečné,” vysvětluje poslanec Farský, který se netají tím, že k návrhu ho inspiroval podobný přístup k regionům například v Estonsku nebo ve Švédsku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve opakovaně potvrdil zájem postavit v Praze zhruba za šest miliard novou vládní čtvrť, která by mimo jiné koncetrovala masivní počet pracovníků státní správy „pod jednu střechu“. Pokud by se ale vláda vydala cestou alespoň částečného přesunu úředníků a úřadů do regionů, náklady na podobný projekt v hlavním městě by se, stejně jako kapacita potřebných míst pro úředníky, nepochybně snížily.

Reklama

Doporučované