Hlavní obsah

Favorit íránských voleb je ultrakonzervativec, figuruje na sankčním seznamu

Foto: Profimedia.cz

Ebráhím Raisí, ultrakonzervativní klerik a hlavní favorit íránských prezidentských voleb.

Reklama

Reformističtí kandidáti na íránského prezidenta byli z voleb vyřazeni, zbývají jen konzervativci a pragmatici. O vítězství šéfa íránské justice Ebrahíma Raisího pochybuje jen málokdo.

Článek

„Každý hlas se počítá … přijďte, hlasujte a vyberte si svého prezidenta … je to důležité pro budoucnost vaší země,“ naléhal dnes na Íránce nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí poté, co sám hlasoval v jedné z volebních místností v Teheránu.

O tom, komu dal hlas, pochybuje jen málokdo. Blízkým spojencem ajatolláha a údajně i preferovaným budoucím kandidátem na jeho následnictví je Ebráhím Raisí, 60letý ultrakonzervativec a nynější šéf íránské justice.

Raisí byl favoritem voleb už od počátku kampaně, nyní se ale experti domnívají, že dostane od Rady dohlížitelů vítězství na stříbrném podnose. Rada totiž z voleb vyřadila hlavní kandidáty reformistů a také bývalého jaderného vyjednavače Alího Laridžáního, který je považován za konzervativce.

„Raisí v podstatě nemá protikandidáta, Rada dohlížitelů to vyselektovala tak, že protikandidát prakticky není. Odhaduje se, že Raisího zisk bude mezi 60 až 70 procenty hlasů,“ řekl Seznam Zprávám Josef Kraus, politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Ke zvolení prezidenta proto podle něj dojde už po prvním kole.

Soudce poválečného revolučního soudu

Stejně jako Chameneí pochází i Raisí z města Mašhad na severovýchodě země. Na rozdíl od nejvyššího vůdce země ale nemá status ajatolláha, tedy nejvyšší postavení mezi šíitskými kleriky. Raisí ale svůj původ odvozuje z přímé linky od proroka Muhammada, díky čemuž může nosit černý turban a těšit se úctě mezi nábožensky konzervativními voliči.

Ultrakonzervativního klerika si mnozí Íránci spojují s obdobím krvavým procesů po íránsko-irácké válce v roce 1988. Raisí tehdy pracoval jako soudce revolučního soudu, který měl za úkol zúčtovat s odpůrci Islámské republiky. Lidskoprávní aktivisté tvrdí, že nese odpovědnost za popravy několika tisíc lidí. Pokud bude zvolen, šlo by vůbec o prvního íránského prezidenta, který by figuroval na americkém sankčním seznamu.

Raisí vedl od roku 2016 nadaci Astan Kuds Razaví, která spravuje pomník imáma Réry v Mašhadu, jedno z hlavních poutních míst v zemi. Organizace, již Raisí vedl, slouží nejen jako charita, ale je také ekonomickým kolosem zapojeným do různých oborů včetně stavebnictví či zemědělství.

O tři roky později jmenoval Raisího Chameneí do čela justice, kde měl za úkol vést boj proti korupci. Toho zároveň využil i v poškození svých politických oponentů, poznamenal deník The Washington Post. Jedním z vysokých úředníků, proti nimž zasáhl, byl i bratr výše zmíněného Laridžáního. Zřejmě i kvůli této aféře Rada dohlížitelů Laridžáního z prezidentských voleb vyřadila.

Tentýž rok se Raisí stal také viceprezidentem Rady expertů, která vybere nástupce 85letého Chameneího. Pokud by nyní zvítězil v prezidentských volbách, získal by Raisí značnou popularitu a své šance stát se jednou nejmocnějším mužem Islámské republiky by značně posílil. O prezidentský post se ostatně ucházel už minule, jasně ale prohrál s umírněným Hasanem Rúháním.

Stejně jako v několika předchozích volbách i tentokrát odstoupili dva kandidáti těsně před hlasováním, aby podpořili toho, kdo má podle nich největší šanci – v tomto případě Raisího. Reformisté naopak vyzývali k bojkotu voleb.

Názory má Raisí velmi konzervativní, na rozdíl od současné hlavy státu Rúháního je odpůrcem otevírání se ekonomiky Západu. Raisí sice není a priori proti vyjednávání se světovými mocnostmi o obnovení jaderné dohody, podmiňuje ji ale ukončením mezinárodních sankcí. Pokud ve volbách zvítězí, zlepšení vztahů se Spojenými státy či evropskými zeměmi nelze příliš očekávat.

S nízkou účastí režim počítá

Na druhou stranu ale nehrozí ani prudké zhoršení vztahů do té míry, jaké nastalo po zvolení Mahmúda Ahmadínežáda: „To se opakovat nebude, jejich naturel je odlišný. Zatímco Ahmadínežád byl velkohubý populista, Raisí je pragmatik, který v kampani tvrdil, že je nadstranický. Je to ale zajištění kontinuity režimu, protože Raisí má velice blízko k nejvyššímu duchovnímu vůdci Chameneímu,“ připomíná politolog.

Pokud by dnes ani jeden z kandidátů nezískal více než 50 procent hlasů, následovalo by druhé kolo. Výsledky pátečních voleb mají být zveřejněny nejdříve v noci na sobotu.

Otázkou je i volební účast, která by mohla nového prezidenta poškodit. „Systémově to režimu dramaticky neublíží, on s tou nízkou účastí počítá. Pokud by ale byla skutečně velice nízká a Raisí získal třeba jen okolo 15 procent Íránců, měl by jako prezident nízkou legitimitu,“ dodává Kraus.

Devětadvacetiletá bankovní úřednice z Tabrízu, která se představila jako Sara, je rozhodnutá volby bojkotovat: „Ukazujeme tak světu, že islámská republika není pro Íránce legitimní,“ citoval ji server Middle East Eye.

Protesty Íránců nicméně politolog z Masarykovy univerzity neočekává: „Nestrhly se ani ve chvíli, kdy Rada dohlížitelů oznámila jména povolených a zakázaných kandidátů. To byla chvíle, kdy by se protesty strhnout měly. Myslím, že velká část Íránců rezignovala a přijmou volby jako nelegitimní a nebudou Raisího uznávat jako svého prezidenta,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované