Hlavní obsah

Favoritkou letošních cen Anděl je Dusilová, má čtyři nominace

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Favoritkou letošního 30. ročníku cen České hudební akademie (ČHA) Anděl, které by se měly konat 29. května, je zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová.

Článek

Její album Řeka zaujalo akademiky ve čtyřech kategoriích. Slavnostní ceremoniál cen, které vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), odvysílá v hlavním vysílacím čase Česká televize. Předáváním bude provázet Ewa Farna. ČTK dnes o tom za pořadatele informovala Nikol Klevcovová.

První kolo hlasování ČHA skončilo v noci z 31. ledna na 1. února. „Celkově v něm v patnácti kategoriích hlasovalo 379 akademiků, výsledky hlasování necháváme ověřovat notářem,“ sdělila Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny IFPI. ČHA tvoří odborníci z celého spektra hudební branže z řad muzikantů, dosavadních držitelů Anděla, hudebních producentů, novinářů, dramaturgů i pořadatelů koncertů.

Dusilová akademiky zaujala svou pátou sólovou deskou Řeka. Nahrávku natočila ve studiích Sono v producentské dvojici tvořené Petrem Ostrouchovem a Ondřejem Mikulou zvaným Aid Kid, muzikantem spjatým s progresivní elektronickou scénou. V prestižní kategorii Album je Dusilová nominována společně s písničkářem Jaromírem Nohavicou, který zaujal deskou Máma mi na krk dala klíč, a se skupinou Tata Bojs s albem Jedna Nula. Ze stejné trojice interpretů budou akademici ve druhém kole hlasování vybírat také v kategorii Skladba. Kromě toho má Dusilová šanci stát se Sólovou interpretkou a proměnit nominaci i v kategorii Alternativa a elektronika.

Tata Bojs i Jaromír Nohavica mají po třech nominacích, uspěli dále v kategoriích Skupina a Sólový interpret. Po dvou nominacích získala mladá písničkářka Amelie Siba za debutovou desku Dye My Hair. Také rappeři Viktor Sheen a Yzomandias mohou slavit hned dva nominační úspěchy, a to díky kategoriím Rap a Videoklip. Právě o této kategorii letos na principu žánrových cen poprvé rozhoduje specializovaná akademie, v níž hlasují i zástupci filmových profesí a dosavadní držitelé Anděla za videoklip.

„Nejvíce šancí letos mají známá a v historii cen již tradiční jména. Při bližším pohledu je ale zřejmé, že nominace pro třicátý ročník Andělů jsou velmi rozmanité a že ani o něco méně známí muzikanti, kteří si svou loňskou tvorbou rozhodně zasluhují pozornost, nezůstali akademiky nepovšimnuti. Rozhodně tak platí, že u nás v roce, který byl pro živou kulturu obzvlášť těžký, vznikla celá řada výjimečných alb. Každá z 32 nahrávek, které se hlasy akademiků dostaly do nominací, stojí bez ohledu na žánry za pozorný poslech,“ podotkl předseda Rady ČHA Honza Vedral.

Již loni se předávání muselo přizpůsobit epidemické situaci, která narušila tradici živě přenášených galavečerů, a netradiční podoba se cenám Anděl s největší pravděpodobností nevyhne ani letos. „Se zveřejněním finální koncepce letošních Andělů ještě chvíli vyčkáme, pracujeme teď s několika scénáři, ve kterých počítáme s různým vývojem situace a vládních opatření,“ sdělila producentka cen Anděl Lucie Hájková.

V loňském roce všech šest nominací na cenu České hudební akademie Anděl proměnil zpěvák a skladatel Vladimír Mišík. S deskou Jednou tě potkám uspěl ve čtyřech hlavních a dvou žánrových kategoriích. Do Síně slávy se ČHA poprvé v historii rozhodla uvést nehudebníka. Ve svých 84 letech do ní vstoupil hudební publicista a kritik Jiří Černý.

Reklama

Související témata:

Doporučované