Hlavní obsah

FBI dostala další dokumenty o kontaktech Trumpova týmu s Rusy

Dokumenty dodala Trumpova společnost, zaznamenané schůzky se odehrály v Trump TowerVideo: AP

 

Reklama

Vyšetřovací tým Roberta Muellera z FBI získal od společnosti Trump Organization balík dokumentů o schůzkách a událostech, které se v rozmezí jednoho a půl roku odehrály v Trumpově hlavním sídle v New Yorku. Obsahovat by měl i informace o několika vlivných ruských osobách, údajně napojených na Kreml.

Článek

Vyšetřovací tým Roberta Muellera, který pátrá po možném ovlivňování amerických prezidentských voleb Rusy, obdržel od společnosti Trump Organization balík dokumentů a záznamů o událostech, schůzkách a konverzacích, které se v období mezi červnem 2015 a lednem 2017 odehrály v Trumpově hlavním sídle Trump Tower v New Yorku. Oznámil to zpravodajský server CNN.

Mezi předanými soubory jsou podle CNN i informace vztahující se k setkání z června 2016, kdy skupina lidí blízkých Trumpovi včetně jeho syna Donalda juniora jednala v Trump Tower s ruskou advokátkou Nataljou Veselnickou, která má být údajně napojená na Kreml. Trumpovu týmu měla slíbit kompromitující materiály na jeho soupeřku v prezidentských volbách Hillary Clintonovou. Balík nově předaných dokumentů obsahuje rovněž údaje, které se vztahují k ruskému podnikateli Arazu Agalarovovi a šéfovi rusko-americké obchodní komory v USA Sergeji Millianovi. Právě Agalarov měl podle informací amerického tisku schůzku s Veselnickou iniciovat.

Vyšetřovatelé obdrželi také informace o kontaktech Trumpova volebního štábu se zástupci serveru WikiLeaks. Ten dříve například zveřejnil tajný archiv e-mailů Clintonové.

Obchodních aktivit Trumpova realitního impéria se podle informací CNN dodané dokumenty netýkají. Trump loni varoval, že pokud se Mueller jeho komerčními zájmy bude zabývat, překročí pomyslnou „červenou čáru“.

Kromě skupiny kolem zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera vyšetřují údajný ruský vliv na prezidentské volby také tři kongresové výbory. I ty měly dokumenty od Trump Organisation podle televize CNN dostat.

Reklama

Doporučované