Hlavní obsah

FBI i ministerstvo spravedlnosti měly podle nově odtajněné republikánské zprávy zneužít pravomoci v ruské kauze

Americká FBI a ministerstvo spravedlnosti zneužily své pravomoci, tvrdí zpráva republikánských kongresmanů (video:AP).

 

Reklama

V nově uveřejněné zprávě republikánských kongresmanů se uvádí, že FBI a americké ministerstvo porušily své pravomoci při vyšetřování možného vlivu Ruska na americké prezidentské volby před dvěma lety.

Článek

Podle amerických republikánů se americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo spravedlnosti dopustily zneužití svých pravomocí. A to při vyšetřování údajných zásahů Ruska do předloňských voleb v USA. Tvrdí to zpráva republikánských kongresmanů, jejíž odtajnění v pátek schválil prezident Donald Trump.

Zneužití pravomocí se údajně FBI dopustila tím, že v roce 2016 při vyšetřování požádala o rozšíření odposlechů i na Trumpova tehdejšího volebního poradce Cartera Page. FBI a ministerstvo spravedlnosti svou žádost o rozšíření odposlechů ale údajně podložily neověřenými informacemi. Ty se zakládaly na zprávě, kterou si prý objednali a částečně financovali demokraté pro kampaň jejich prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Předseda výboru pro kontrolu tajných služeb, republikán Devin Nunes, prohlásil, že autoři zprávy shledali „vážná porušení veřejné důvěry“ ze strany tajných služeb.

Zpráva má zdiskreditovat vyšetřování, tvrdí obvinění

FBI i demokraté obvinění odmítli. Zpráva republikánských kongresmanů je podle nich zaujatá a má zdiskreditovat vyšetřování. To vede zvláštní komise pod vedením Roberta Muellera zabývající se kauzou možného ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016.

Bývalý šéf FBI James Comey označil zprávu za „nečestnou a zavádějící“. Sdružení zastupující pracovníky FBI předtím oznámilo, že její činitelé nikdy nedovolili a ani v budoucnu nedovolí, aby politické zájmy odváděly pozornost zaměstnanců úřadu od cíle jejich práce.

Reklama

Doporučované