Hlavní obsah

Febiofest zahájí film Woodyho Allena, ocení Lábuse a producenta Downeyho

Foto: Shutterstock

Woody Allen.

Reklama

Zahajovacím filmem 28. ročníku filmového festivalu Febiofest bude 17. září nejnovější snímek Woodyho Allena Festival pana Rifkina. Zakončí ho Oscary oceněný film Otec s Anthonym Hopkinsem v hlavní roli.

Článek

Cenu Kristián letos obdrží herec Jiří Lábus, herečka Božidara Turzonovová a britský producent Mike Downey. Festival potrvá do 24. září.

Febiofest představí více než 100 filmů, které jeho organizátoři vybrali jako to nejzajímavější, co současná světová i česká kinematografie nabízí. Po pražské části, která se odehraje ve Slovanském domě a na dalších místech v hlavním městě, vyrazí do kin po celé republice.

Mike Downey je jedním z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů. Febiofest v roce 2015 uvedl čtveřici jeho producentských počinů. Koprodukoval mimo jiné film Šarlatán a od roku 2020 je předsedou Evropské filmové akademie. Ta od roku 1998 uděluje Evropské filmové ceny, kterým se říká evropské Oscary. Z nabídky Febiofestu je osm snímků v širší nominaci letošní soutěže.

Pořadatelé již dříve oznámili, že festival letos přidává ke svým tradičním součástem jako novinku sekci VR Cinema. Filmy ve virtuální realitě ve formátu 360 stupňů se budou promítat během festivalového víkendu ve speciálním VR kině v Centru současného umění DOX.

Hlavní soutěž, Soutěž komedií, Delikatesy z Východu, Queer Now, Planet Dark pro náročné diváky, Generace s programem pro celou rodinu a další sekce se představí v ustálené formě. Změn oproti tomu doznala sekce Panorama, která bude mít poprvé dvě části. V první, nazvané Ikony, se představí snímky režisérů zvučných jmen a ve druhé části Nové proudy dostanou prostor mladí tvůrci, jejichž filmy rezonovaly na světových festivalech.

Reklama

Související témata:

Doporučované