Hlavní obsah

Fed vytáhl proti koronaviru bazuku. Snížil úroky a začne pumpovat peníze

Šéf Fedu Jerome Powell.

Reklama

Americká centrální banka snížila na mimořádném zasedání úrokovou sazbu k nule. A spustí také nákupy dluhopisů.

Článek

Americká centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod do pásma 0 až 0,25 procenta. Zároveň zahajuje masivní program kvantitativního uvolňování ve výši 700 miliard dolarů (16,5 bilionu Kč). Podle vyjádření Fedu zůstanou úroky v rozmezí 0 až 0,25 procenta do doby, než bude zřejmé, že ekonomika „překonala současné okolnosti a míří k plné zaměstnanosti a cenové stabilitě“.

Chce tak ochránit americkou ekonomiku před hospodářskými dopady epidemie nového koronaviru.

Kromě toho také snížil podmínky pro bankovní rezervy komerčních bank, aby mohly americkým podnikům i domácnostem půjčit co nejvíc peněz. Nově nebudou muset držet ve „štrozoku“ nula procent.

Centrální banky spolupracují

Fed spolupracuje s centrálními bankami Kanady, Velké Británie, Japonska, Švýcarska i eurozóny. Chtějí co možná nejvíc promazat vzájemné úvěrování.

Fed čelil dlouhodobému tlaku ze strany Bílého domu, aby snižoval úroky co možná nejagresivněji. Razantní snížení úrokové sazby prezident Donald Trump ocenil. „Jsem velmi šťastný a chtěl bych Fedu poblahopřát. Je to velký krok a jsem rád, že ho udělali,“ napsal na Twitteru.

Fed úroky snížil nečekaně už podruhé za méně než dva týdny. Jeho rozhodnutí bylo téměř jednomyslné, proti se postavila jen Loretta Mesterová, která chtěla úroky snížit s menší razancí.

Reklama

Doporučované