Hlavní obsah

Federální soudce se postavil proti Trumpovi a dočasně zablokoval rozhodnutí o migrantech

Federální soudce zastavil Trumpovo rozhodnutí o ilegálních migrantech.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Nové nařízení federálního soudce umožní ilegálním migrantům žádat o azyl tak, jako tomu bylo do Trumpova listopadového rozhodnutí.

Článek

Americký federální soud dočasně zablokoval nařízení prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého by nemohli získat azyl ti migranti, kteří do USA vstoupí z Mexika nelegálně. Informovala o tom agentura AP. Nařízení Trump podepsal počátkem listopadu v reakci na takzvané karavany migrantů, ve kterých lidé putují ze Střední Ameriky přes Mexiko k americké hranici ve snaze požádat v USA o azyl.

Žalobu na Trumpovo opatření podaly Americká unie občanských práv (ACLU) a Středisko pro ústavní práva (CCR), podle kterých americké právo umožňuje podat žádost o azyl každému bez ohledu na to, jak se do země dostal.

Soudce Jon S. Tigar ze San Franciska se po vyslechnutí argumentů obou stran rozhodl nařízení z 9. listopadu dočasně zablokovat. Jeho nařízení nabývá účinnosti okamžitě, a pokud soud v prosinci nerozhodne jinak, bude platit tři měsíce.

Trump dlouhodobě tvrdí, že azylová politika Spojených států každý rok do země přiláká tisíce migrantů z Latinské Ameriky. K hranicím USA v současné době míří s vidinou lepšího života v USA několik tisíc lidí jako součást takzvaných karavan migrantů. Zhruba 3000 jich už dorazily do mexické Tijuany, která leží poblíž americké hranice. Na americké straně hranice na běžence čeká armáda, s jejíž pomocí slíbil Trump imigranty zastavit a nevpustit do USA.

Reklama

Doporučované