Hlavní obsah

FedEx končí s Amazonem, vnímá ho jako hrozbu

FedEx končí s Amazonem, vnímá ho jako hrozbu.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Druhá největší kurýrní firma na světě ukončuje kontrakt s internetovým obchodem Amazon o pozemním doručování zásilek. Dosavadní smlouva mezi společnostmi má vypršet koncem srpna a FedEx ji podle středečního vyjádření dál prodlužovat nehodlá. Zakázky e-shopu tvořily v minulém roce z celkových prodejů přepravní firmy pouhé jedno procento.

Článek

Zpráva o ukončení dohody o pozemním doručování mezi dvěma americkými firmami FedEx a Amazon přichází podle magazínu Business Insider poté, co kurýrní společnost v červnu oznámila, že internetovému obchodu nebude nadále přepravovat balíčky leteckou cestou.

„Změna jde ruku v ruce s naší strategií soustředit se na širší prostředí internetového obchodu,” uvedl FedEx v e-mailovém prohlášení, „a nedávné oznámení vztahující se k naší pozemní síti nás v této pozici dobře upevnilo.”

Business Insider dál píše, že Amazon pracuje na rozšíření a zlepšení vlastní logistiky a doručovacích služeb. Sama společnost ale podle magazínu nebyla k zastižení pro aktuálnější komentář.

Vedení firmy FedEx loni uvedlo, že vnímá Amazon ve svých spodních řadách spíše jako hrozbu a partnera, který není spolupracující. Za minulý rok tvořily zakázky internetového obchodu pouhé procento z celkových prodejů amerického doručovatele.

Podle analytiků z Wall Street nicméně Amazon nelze vnímat jako hrozbu. Globální investičně bankovní společnost Goldman Sachs začátkem července odhadovala, že i navzdory 70 letadlům a 10 tisícům nákladních aut, která e-shop vlastní a využívá, by potřeboval investici ve výši zhruba 122 miliard dolarů, aby infrastruktury dvou největších kurýrních firem na světě – UPS a FedEx – dohnal.

Hodnota akcií Amazonu ani FedExu se podle magazínu Business Insider začátkem středečního dne na burze po oznámení zprávy příliš nezměnila.

Reklama

Doporučované