Hlavní obsah

Jakému týmu Premier League fandí anglická královna a proč to nepřizná?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kterému týmu drží palce Její Veličenstvo Alžběta II. se oficiálně neví. Šeptanda a různé náznaky ale naznačují, že královna má slabinu pro Arsenal a nejspíš i pro West Ham.

Reklama

Článek

Angličané dodnes nedají dopustit na FA Cup, který se hraje už od roku 1871. I když ze své slávy něco ztratil, stále nabízí pohádkové příběhy o tom, jak malý a chudý klub senzačně zdolal bohatého giganta.

„Dát někomu fén získalo po uplynulém víkendu ještě další fotbalový význam,“ glosuje autor fotbalového podcastu Seznam Zpráv Jiří Hošek skutečnost, že dobrovolníci v severoanglickém Chorley sáhli k zoufalému kroku, aby se zápas 3. kola FA Cupu proti slavnému Derby County vůbec mohl odehrát. Jak potvrdila i BBC, zmrzlé hřiště uvedli do provozuschopného stavu pomocí rychlovarných konvic s horkou vodou, a dokonce i fénů.

Zoufalá operace se vyplatila, protože tým ze šesté nejvyšší anglické soutěže slavného rivala, byť kvůli covidu-19 ochuzeného o hráče A-týmu, skutečně porazil. Ještě větší sportovní senzací bylo vyřazení ambiciózního týmu Premier League Leeds United od Crawley, tedy celku League Two, až čtvrté nejvyšší anglické soutěže. „Souhlasím s tím, že se znovu ukázalo, že FA Cup žije. Je třeba si ale taky říct, že to už není, co to bývalo. Kdysi byla v Anglii tahle soutěž sledovanější než první liga, když se ještě nejmenovala Premier League. FA Cup ale pořád nabízí krásné příběhy,“ komentuje známý gamingový novinář, autor projektu Football Fanatic's a spoluzakladatel serveru Premiership.cz Mikoláš Tuček.

Ani on si nenechal ujít nejsledovanější duel 3. kola nejstarší fotbalové soutěže naší planety, kterým byl zápas amatérů Marine AFC z městečka Crosby proti profesionálům z Tottenhamu: „Bylo to teprve podruhé v historii, kdy se klub z osmé nejvyšší anglické soutěže dostal do třetího kola FA Cupu. Marine dělí tabulkově od Tottenhamu 161 příček, což je vůbec největší výkonnostní rozdíl mezi dvěma celky v této fázi soutěže.“

Pro Marine, klub pojmenovaný podle místního hostince, to byla největší událost v dějinách. Domácí si rvali vlasy kvůli tomu, že na svém ministadionku umístěném v městské zástavbě, nemohou kvůli epidemii covidu-19 přivítat žádné diváky. Ztráty na prodeji lístků se měly vyšplhat na 100 000 liber. Jenže Marine začal prodávat virtuální vstupenky, fandové Tottenhamu Hotspur akci podpořili a nakonec klub vydělal přes 300 000 liber.

„Kluci, co nastupují za Marine, jsou opravdu třeba prodavači v Sainsbury's nebo instalatéři. hrají na dohodu a dostávají od klubu od 400 do 800 liber. Celý klub je hodně založený na dobrovolnících,“ popisuje znalec anglického fotbalu Karel Tvaroh z B-týmu pražské Sparty, který si proti Marine sám zahrál.

Na přání jednoho z posluchačů řešili hosté Angličana také vztah královské rodiny k Premier League a hlavně otázku, komu vlastně fandí Její Veličenstvo Alžběta II. a další Royals. „Tohle je strašně citlivá otázka a královna nemůže oficiálně oznámit, který tým je nejblíž jejímu srdci. Monarcha je tradičně apolitický a nesmí veřejně přiznat své preference. Prozradit, komu ve fotbale fandí, by možná způsobilo větší poprask, než kdyby královna prohlásila, že má ráda Konzervativní stranu a že nesnáší labouristy,“ vysvětluje Jiří Hošek.

Podle něj se má za to, že Alžbětě II. byl sympatický Arsène Wenger a že má nejspíš slabost i pro West Ham. Princ Harry sympatizuje s Gunners, jeho bratr William je fanouškem Aston Villy, zatímco jeho manželka Kate má prý nejblíž k Chelsea. V našem podcastu se dozvíte i to, který člen královské rodiny drží palce Burnley.

Bude zimní přestupní období chudší než obvykle? Jaké šance má Tomáš Souček na zisk trofeje pro nejlepšího hráče Premier League za prosinec? Poslechněte si čerstvou epizodu Angličana v podání Jiřího Hoška, Mikoláše Tučka a Karla Tvaroha. Přehrávač najdete v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované