Hlavní obsah

Fenomén McRefugees, stále více obyvatel Hongkongu přespává ve fastfoodech

Foto: Shutterstock.com

Stále více obyvatel Hongkongu volí místo svého domova přespávání v nonstop otevřených fastfoodových restauracích.

Reklama

Stále více obyvatel Hongkongu volí místo svého domova přespávání v nonstop otevřených fastfoodových restauracích. Z domovů je vyhánějí nájmy nebo rozmíšky v rodině. Počet takzvaných McRefugees se za posledních pět let v přístavním městě takřka zšestinásobil.

Článek

V roce 2013 dobrovolníci z neziskové organizace Junior Chamber International při terénním výzkumu napočítali v nonstop otevřených fastfoodových restauracích v Hongkongu 57 lidí, kteří tam pravidelně přespávali. Letos v červnu a červenci studii zopakovali a přišli s šestinásobným číslem. Informuje o tom CNN.

„Původně jsme chtěli naším výzkumem spíše poskytnout lidem informace o tom, kde mohou přespat. Přišli jsme ale na to, že neexistuje univerzální McRefugee," uvedla vedoucí studie Jennifer Hungová.

Právě výraz McRefugee se mezi dobrovolníky a sociálními pracovníky zažil kvůli fastfoodu, ve kterém lidé přespávají. Výzkumníci navštívili celkem 110 takových restaurací a napočítali 334 rezidentů.

K jejich překvapení většinou nešlo o lidi bez domova. Více než 70 procent dotázaných uvedlo, že má kde přespat a většina z nich pracovala na zkrácený nebo plný úvazek. „Mají kde spát, ale nechtějí tam jít,“ komentovala Hungová.

Většina z nich i přes zaměstnání čelí výrazným socioekonomickým problémům. Jako příklad Hungová uvedla muže, který žije v místnosti bez okem a přirozeného proudění vzduchu a nemůže si dovolit vlastní klimatizaci. Proto zejména v horkých letních nocích volí přespávání v klimatizované restauraci.

Internet zdarma, levné jídlo a záchody pro mnohé podle Hungové také představují velké lákadlo. Zaměstnanci přitom z restaurace nesmí podle interních předpisů platícího zákazníka vyhodit.

Honkgkong dlouhodobě patří mezi města s nejvyššími náklady na bydlení, přičemž nájmy nadále strmě stoupají. V roce 1997 se jedna čtvereční stopa, přibližně 0,09 metru čtverečního, pronajímala za 770 dolarů, nyní cena stoupla na 1 700 dolarů, bezmála 38 tisíc korun.

Až pětina obyvatel Hongkongu podle CNN žije pod hranicí chudoby.

Ne všichni se do svých domovů nevracejí kvůli finanční situaci. Pětapadesátiletá žena, se kterou dobrovolníci mluvili, v restauraci přespává kvůli svému násilnickému manželovi, zatímco někteří mladí lidé se do fastfoodů uchylují kvůli složitému vztahu s rodiči.

Reklama

Související témata:

Doporučované