Hlavní obsah

Fenomenální běžec i panák z výkladní skříně komunistů. Václav Neužil o „svém“ Zátopkovi i predátoru Babišovi

„Na hlavě mám vlasy upravené na podobu Emila Zátopka,“ vysvětluje svou vizáž Václav Neužil. Jak ho filmová role změnila?Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Herec Dejvického divadla nejednou kvůli roli změnil vizáž. Právě teď přišel o část vlasů kvůli natáčení titulní role ve velkofilmu o Emilu Zátopkovi. Ve Výzvě přišla řeč nejen na natáčení, ale i na chování lidí v totalitním režimu a proč i v demokracii části veřejnosti imponují lídři, kteří „dokáží ničit soupeře jako v nějaké počítačové hře“.

Článek

„Filmaři se vrací k historickým tématům možná i proto, že dnešní situace nejen u nás je alarmující a blízká minulost nám ukazuje, kam by se to mohlo zase dostat zpátky. Co se může stát s lidmi, když si nedávají pozor,“ vysvětluje Václav Neužil, proč v posledních letech vzniká tolik projektů vztahujících se k období nástupu komunistického režimu nebo nástupu normalizace.

Komunisté Zátopka používali a on s tím neměl problém

Václav Neužil hrál například v seriálu Svět pod hlavou, ve filmu Toman a nově natáčí s Davidem Ondříčkem film Zátopek. I když má jít spíš o životní příběh čtyřnásobného olympijského vítěze od jeho 19 do 46 let, tématu společenských událostí z doby nástupu komunismu se film také dotkne. Včetně Zátopkova vstupu do KSČ a sporného veřejného prohlášení v době procesu s Miladou Horákovou.

„Toho se také jemně dotýkáme, ale hlavní důraz film klade na intimní stránku jeho povahy. On běhal pro to, že strašně toužil po štěstí. V rámci té těžké doby si díky tomu běhu vybojoval výsostné postavení, zároveň to byl trošku panák z výkladní skříně komunistů, oni ho používali a on s tím neměl problém,“ říká Václav Neužil.

Film končí rokem 1968, dobou, kdy Zátopek podepsal manifest 2 000 slov na podporu pražského jara. I když se po následné sovětské invazi Emil Zátopek názorově otočil a stal se symbolem nastupující normalizace, Václav Neužil ho nesoudí.

Člověk může selhat, i když není sv*ně

„Kroky každého člověka závisí na jeho charakteru a temperamentu. Člověk dokáže selhat a pochybit a nemusí být sv*ně. Nechci to odsuzovat. Dovedu si představit, že bych se dostal do situace, že by mě někdo vydíral přes děti, což komunistická strana dělala, že si sám neumím odpovědět, jak bych se v tu chvíli zachoval. A jestli bych se pak z toho nezhroutil.“

V druhé části rozhovoru, který vznikl v pátek, tedy ještě před výsledky evropských voleb, se Václav Neužil vyjadřuje k současné náladě ve společnosti a k masovým protestům proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové, respektive proti vládě, v jejímž čele stojí trestně stíhaný Andrej Babiš.

„Andrej Babiš je pro mě predátorem, který nemyslí na ostatní, jde si za svým a umí porážet soupeře jako v nějaké počítačové hře. Pro některé lidi je to nejspíš imponující. Pro mě úplně ne,“ říká Václav Neužil, který podporuje své herecké kolegy, kteří v minulých týdnech vystoupili na demonstracích. On to kvůli natáčení Zátopka zatím nestihl.

V rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu umístěném nahoře v textu, mluví i o tom, zda mu vadí, že se zatím neobjevil žádný lídr, který by se postavil do čela protestů, a kam je on sám ochoten zajít v podpoře konkrétních politiků.

Reklama

Doporučované