Hlavní obsah

Feri si u Babiše vydupal Covid portál. S dobrovolníky ho vytvořili za 14 dní

Foto: Instagram Dominika Feriho

Poslanec a spoluautor nového Covid portálu Dominik Feri

Reklama

Skupina dobrovolníků by ještě dnes měla spustit nový Covid portál, který by měl veřejnosti přinést odpovědi na všechny otázky týkající se pandemie a s ní spojených vládních nařízení. Tři čtvrtě roku od prvního nakaženého v Česku.

Článek

Ještě dnes večer by měl být spuštěn nový přehledný web Covid portál, který by měl lidem umožnit lepší orientaci ve všech opatřeních, nařízeních a doporučeních týkajících se epidemie onemocnění covid-19. Jeho vznik před dvěma týdny inicioval opoziční poslanec Dominik Feri (TOP 09). Spolu s dalšími dobrovolníky ho během 14 dnů dokázali vymyslet, naprogramovat a naplnit obsahem.

„Finišujeme, po obsahové stránce je web hotový. Spustit bychom si ho přáli dnes večer, to poběží ještě jako pilotní verze, která se bude ještě dolaďovat,“ řekl v pátek dopoledne nejmladší český zákonodárce.

Web obsahuje kolem tří stovek různých životních situací, ve kterých si lidé nemusí vědět rady, jak dodržet všechna vládní opatření a doporučení. Mohu přespat v noci pod stanem? Mohu jet s kamarády na svou chatu? Můžu jít na rande? Musí mít dobrovolný hasič při hašení požáru nasazenou roušku? Můžeme uspořádat venkovní divadelní představení? To je jen výběr z otázek, na které nová prezentace zodpoví a přidá i další doporučení.

Stránka zatím bude v češtině a angličtině, tým připravuje ještě další jazyky – vietnamštinu, ruštinu a němčinu.

Vše začalo ve čtvrtek 22. října, kdy Dominik Feri na sněmovních interpelacích zkritizoval vládu za špatnou komunikaci o covidu směrem k veřejnosti a dotazoval se premiéra Andreje Babiše (ANO), kdy konečně vláda spustí web, na kterém budou lidskou řečí vysvětlena všechna opatření na konkrétních příkladech z běžného života.

Hned na druhý den v poledne už byl Feri pozvaný na Úřad vlády, kde si s premiérem a vládním zmocněncem pro IT Vladimírem Dzurillou nastínil základní obrysy nového webu.

Ten den mu začal dva týdny trvající kolotoč práce. „Mně to na 14 dní zničilo veškerý mimopracovní život,“ přiznal poslanec, který na vzniku webu pracoval s dalšími dobrovolníky. On sám jako nedávno dostudovaný právník vymyslel především strukturu webu a jeho obsahový rámec.

I přes to, že během dvou týdnů vznikl téměř kompletní web nabitý hromadou informací a odpovědí na roztodivné otázky, při otázce na rychlost nemá poslanec pocit, že by vše šlo výrazně rychle. „Máme listopad a první nakažený v Česku byl prvního března,“ upozorní.

S rychlostí akce, která následovala po jeho říjnové interpelaci, však spokojený je. „Za podmínek, které jsme měli, je to, co jsme udělali za 14 dní, maximum možného. Mohlo by to jít i rychleji, kdyby byla větší součinnost ze strany vlády a dali by nám k ruce tým programátorů a grafiků. Takhle ten web celý vznikal na dobrovolnické bázi přes Česko.Digital,“ upozornil Feri a dodal, že je to právě tento tým, který by měl být za web oceněn, a nikoliv vláda či premiér. „Nyní je to sice už na vládě, spravovat to bude NAKIT řízený Ministerstvem vnitra, ale ať to premiér nevydává za svoji zásluhu. Bez lidí z Česko.Digital by to nevzniklo.“

Na webu na dálku spolupracovala i řada zástupců veřejnosti, kteří posílali vlastní podněty na jednotlivé životní situace, které by měl web obsahovat. Kromě běžných situací týkajících se třeba chování na pracovišti či v dopravních prostředcích proto lidé na webu najdou i informace týkající se blížících událostí – oslav 17. listopadu, Mikuláše či Vánoc.

Na příklad u Mikuláše stát nevydal žádná jasná opatření, která by se tohoto svátku oblíbeného mezi dětmi i dospělými týkala. Web proto doporučuje, že lidé, kteří i přes omezení shromažďování chtějí dětem čerta a Mikuláše domů pozvat, měli by se s nimi sejít spíš venku a použít roušky, protože Mikuláš bude obcházet více rodin, což může být rizikové.

Podle poslance Feriho je Česko jedinou zemí, která podobný web doposud neměla. „A když lidé neznají účel opatření, jak je pak mohou správně dodržovat?“ On sám se snažil funkci speciálních stránek už od jara suplovat svým instagramovým profilem, kde k jeho fotkám ze života studenta a poslance začaly přibývat i jednoduché a výrazné grafiky upozorňující na nová vládní opatření a další události související s epidemií či nouzovým stavem.

Foto: Instagram Dominika Feriho

Hodně zejména mladých lidí se ve vládních nařízeních vyzná jen díky Instagramu Dominika Feriho.

Zásah je obrovský, Feri má na sociální síti přes 800 tisíc sledujících. Řada fanoušků mu do komentářů pod grafikami psala, že jen díky němu vědí, co se děje a co mají dělat. Tuto funkci by nyní měl převzít nový web, který poslanec inicioval. „Nyní je to ale na odpovědnosti vlády. Po zveřejnění webu od toho jdeme pryč, nemůžeme to ještě provozovat.“

Reklama

Doporučované