Hlavní obsah

Feriho místo obsadí starosta, který se zbavil Koněva

Foto: ČTK

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Reklama

TOP 09 rozhodla, jak naloží s uvolněným místem po Dominiku Ferim na pražské kandidátce.

Článek

TOP 09 zacelila díru, která vznikla na pražské kandidátce koalice SPOLU po odchodu Dominika Feriho. Vedení strany se rozhodlo pro co nejjednodušší řešení - posunula kandidáty jen o jedno místo vzhůru.

Na Feriho místo se tak dostal starosta z Prahy 6 Ondřej Kolář, známý ze sporu o sochu maršála Koněva v Dejvicích. Celkově bude na čtvrtém místě koaliční kandidátky SPOLU. Dalším kandidátem TOP 09 na devátém místě je radní Prahy 2 Michal Zuna. Na poslední místo za TOP 09 nastoupil jako první náhradník Tomáš Slabihoudek, radní Prahy 8.

„Jsem ráda, že můžeme voličům nabídnout lidi jako je Ondřej Kolář, který mnohokrát prokázal svůj zásadový postoj v pozici starosty Prahy 6. Předvedl, že se neskloní ani před nátlakem z Ruska,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Populární poslanec Dominik Feri kvůli podezření ze sexuálního násilí opustil Sněmovnu a kandidátku, později rezignoval i na členství v TOP 09. Případem se nyní zabývá policie. Skandál spustil společný článek Deníku N a serveru Alarm, ve kterém osm žen popisovalo politikovo nevhodné chování a sexuální obtěžování.

Feri jakékoli násilí vůči ženám záhy po vydání článku odmítl, přiznal ale „negentlemanské chování“.

Zaplnění prázdného místa na kandidátce byl poslední úkon, kterým se „kauza Feri“ z pohledu letošních voleb uzavírá. Ve Sněmovně jej již nahradila režisérka Olga Sommerová, koalice SPOLU pak zastavila svou speciální kampaň pro mladé s názvem „Máš hlas“, které byl Feri hlavní a jedinou tváří.

Ondřej Kolář, syn známého českého diplomata Petra Koláře, vstoupil do obecného povědomí jako kritik Ruska a starosta, který přes odpor ruské diplomacie nechal odstranit sochu maršála Koněva z pražských Dejvic.

Kauza nakonec vyústila ve vládní diplomatickou roztržku, v jejímž středu byli ruští agenti, kteří do Česka měli přivézt jed ricin a měli být hrozbou právě pro Koláře a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Češi v souvislosti s údajnou provokací vyhostili ze země dva ruské diplomaty.

Kolář se musel nějakou dobu skrývat a stejně jako Hřib dostal policejní ochranu. Loni musela policie chránit také starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného z ODS, rovněž z obav reakce Rusů, tentokrát kvůli instalování pomníku vlasovcům.

Jeden čas se jako o možném náhradníkovi spekulovalo i o starostovi jiné městské části - Prahy 7 - Janu Čižinském. Bývalý lidovec, který v Praze uspěl s vlastním hnutím, zatím nemá místo, kde obhajovat poslanecký mandát.

Čižinského na pražskou kandidátku prosazoval například šéf lidovců Marian Jurečka. Že se o jeho nasazení mluví, potvrdili Seznam Zprávám lidé z ODS i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Právě ona ale od začátku preferovala variantu posunout kandidáty o jedno místo nahoru.

Čižinský dříve koketoval se založením hnutí 3000 statečných, později se spekulovalo, že by mohl kandidovat s Lidé PRO Mikuláše Mináře. Ani z jednoho projektu ale nakonec nic nebylo.

Reklama

Doporučované