Hlavní obsah

Fešandy ze šuplíků. Neznámé fotografie Josefa Sudka

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Fešandy ze šuplíků.

Reklama

Unikátní fotografická výstava Fešandy ze šuplíků se zaměřuje na Sudkovu lásku k sochám a propojuje jeho osobní fotografické cykly s prací na zakázku.

Článek

Sochám se věnoval v průběhu celé své kariéry od dvacátých do sedmdesátých let 20. století. Gotickým madonám a světicím říkal „fešandy“ (z toho pramení i název výstavy). Vedle ikonických fotografií z chrámu sv. Víta nebo ze „Zahrádky paní sochařové“ (sochařky Hany Wichterlové) výstava ukazuje snímky fotografované pro sochaře, umělecké spolky či nakladatele, a to nejen jako originální fotografie či negativy, ale i v podobě dobových reprodukcí v knihách a časopisech.

Současný pohled pak na výstavě nabízejí díla tří současných umělců – Aleksandry Vajd, Jiřího Thýna a Hynka Alta, která byla zhotovena přímo pro tuto výstavu. Grafické zpracování pak připravil Martin Groch ve spolupráci s berlínským studiem Tim+Tim a architekturu navrhl Zbyněk Baladrán.

Ukázky instalace výstavy a fotografie ze zahájení si prohlédněte zde:

+16

Josef Sudek (1896–1976)

Je významný český fotograf, který se narodil v Kolíně a většinu života prožil v Praze. V zakázkové práci se věnoval hlavně reprodukování uměleckých děl, reklamní fotografii či fotografování památek. Snímky pořizoval zejména pro publikace. Ilustroval monografie umělců a přispíval reprodukcemi do dobových časopisů uměleckých spolků. Sudkova zakázková tvorba pro umělce byla nejintenzivnější ve třicátých a čtyřicátých letech.

V roce 1958 vyšla v nakladatelství SNKHLU jeho první monografie, v roce 1961 získal titul zasloužilého umělce.

Mezi Sudkovy nejznámější fotografické cykly patří Svatý Vít, Okno mého ateliéru, Kouzelná zahrádka nebo Labyrinty. Jeho oblíbenými motivy byly pražská městská krajina a památky, zahrady či nalezená i inscenovaná zátiší.

Reklama

Doporučované