Hlavní obsah

Festival 4+4 dny v pohybu nabídne divadlo, tanec, hudbu i výtvarné umění

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V pražských Strašnicích dnes začne mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu. Oproti loňskému ročníku, kdy se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konal jen tři dny, má letos trvat až do 26. září.

Článek

Festival, který se věnuje divadlu, tanci i výtvarnému umění, se také snaží podporovat komunitní život a poukazovat na prázdné budovy ve městě. Letos se stejně jako loni uskuteční v nevyužívané Nové strašnické škole.

„Festival vždy oživoval unikátní prostory jako byl třeba Desfourský palác, kanalizační čistírna v Bubenči, tovární haly ČKD Karlín a mnoho dalších. Vzhledem k loňskému roku, kdy jsme museli festival zkrátit na tři dny, jsme nevyužili celý potenciál místa,“ uvedla jedna z organizátorek a kurátorek festivalu Denisa Václavová k místu konání.

Jako festivalové heslo pořadatelé zvolili větu Realito, potřebuješ mě? a stal se klíčem pro dvě desítky kurátorů a přes 60 umělců, kteří vytvořili pro bývalou základní školu rozsáhlou výstavu. „Předmětem zkoumání bude právě realita, její podoby a možnosti uchopení a rovněž jakým způsobem ji zprostředkovávají sociální sítě a média,“ uvedla Václavová.

Úvodní večer bude patřit vernisáži výstavy, performanci skupiny Die Früchte, kterou tvoří několik českých výtvarnic, premiéře nové inscenace italského souboru Motus, který se na festival opakovaně vrací a koncertu skupiny Zatrestband.

Kromě zahraničních divadel a performerů se na festivalu odehraje také několik premiér českých souborů. Soubor Vosto5 zve na novinku Orestés na Kavčím plácku s podtitulem „Přijďte si dát skutečné pivo na simulovaný festival“. Umělecký kolektiv Nesladim, věnující se destigmatizaci duševních poruch skrze divadelní tvorbu, představí projekt Den mě oslepí, večer utiší, noc mě skryje, uvede se představení El Padre režisérky Zuzany Šklíbové s Antonií Formanovou v hlavní roli. 4+4 dny v pohybu myslí i na děti, pro které bude připraveno šest vystoupení.

Současnému umění se festival 4+4 dny v pohybu bude věnovat i v teoretické rovině, třeba konferencí Role umělce, udílením Ceny Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky vizuálního umění nebo festivalovou školu Arts Managementu. Ta je určena studentům, umělcům a zástupcům organizací působících v oblasti kultury. Cílem je nabídnout účastníkům setkání s renomovanými odborníky z různých oblastí umělecké produkce.

Reklama

Související témata:
Festival 4+4 dny v pohybu

Doporučované