Hlavní obsah

Festival Animánie nabídne v Plzni desítky projekcí filmů i animátorské workshopy

Foto: Aerofilms (se svolením)

Moje Slunce Mad.

Reklama

Desítky projekcí soutěžních i nesoutěžních filmů, workshopy a další program nabídne v Plzni od 18. do 21. listopadu 16. ročník největší mezinárodní soutěžní přehlídky animované tvorby dětí a mládeže Animánie.

Článek

„Do soutěžní části festivalu se přihlásilo rekordních 700 animovaných snímků, které vytvořily děti a dětské kolektivy z celého světa. Programová rada z nich vybrala na 150 filmů z 33 zemí,“ řekl ředitel festivalu Jan Příhoda.

„Původně jsme měli dokonce zástupce 34 zemí, jeden snímek, který shodou okolností reprezentoval jednu zemi, jsme ale museli z technických důvodů vyřadit,“ řekl. Animované filmy dětí a mladých tvůrců do 26 let budou soutěžit o festivalové ceny Animáničky v několika kategoriích. Posuzovat je bude odborná porota a také dvě další poroty – studentská a dětská.

Loňský ročník zhatila pandemie koronaviru a festival se konal v online podobě. Letos se tak po roční pauze na festival vrací workshopy a animátorské polepšovny. Zájemci o animaci si mohou pod vedením lektorů spolku Animánie vyzkoušet různé nízkorozpočtové techniky - třeba jak vytvořit ve filmu vodu či vítr, nebo perspektivní triky, které používal Karel Zeman. Další dílna se zaměří na animovaný dokument, sobotní tajná dílna nachystá pro účastníky překvapení. Jak začít tvořit vlastní videohry zas poradí Polepšovna pod vedením výtvarnice a designérky počítačových her Tery Šedové. V nabídce je i výukový online seriál Animetod pro pedagogy.

Svět počítačových her zprostředkuje na festivalu herní zóna, kde si budou moci návštěvníci festivalu vyzkoušet studentské i profesionální videohry z různých oblastí - umělecké, akční, dobrodružné, ale také hororové kousky pro děti i dospělé.

V nesoutěžních projekcích nabídne letos festival poslední novinky a také filmy inspirované letošním tématem Animánie, které zní Na cestě. Promítat se budou snímky Moje Slunce Mad, premiéra francouzsko-českého filmu Přes hranici, film Myši patří do nebe či český loutkový film Barevný sen. Pro milovníky klasiky je na programu restaurovaná verze Cesty do pravěku či německý film Lola běží o život. Na programu je také projekce Alchymické pece pro příznivce díla Jana Švankmajera nebo snímek o opičáku Tomovi Princova cesta.

Reklama

Související témata:

Doporučované