Hlavní obsah

Festival Český Krumlov otevře Filharmonie Bohuslava Martinů

Foto: Seznam Zprávy

Český Krumlov.

Reklama

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zahájí 18. září v Zámecké jízdárně koncert Filharmonie Bohuslava Martinů pod vedením Leoše Svárovského.

Článek

Program nabídne Obrázky z výstavy ruského skladatele Modesta Petroviče Musorgského a Koncert pro violoncello a orchestr h-moll Antonína Dvořáka, ve kterém se jako host představí Jiří Bárta. Festival posunul kvůli koronaviru původní letní termín na 18. září až 3. října. Kvůli pandemii zrušili pořadatelé vystoupení všech zahraničních umělců. Novináře o tom dnes informoval prezident festivalu Jaromír Boháč.

Koncerty se uskuteční jen ve vnitřních prostorech, z nichž největší v Zámecké jízdárně bude mít kapacitu 500 lidí. Budou je provázet opatření proti šíření koronaviru. Všechny sály budou pravidelně dezinfikovány a k dispozici budou i festivalové roušky. „Naše největší přání bylo festival zachovat a nepřerušit tak osmadvacetiletou tradici. To se nám povedlo. Řekli jsme si, že nečekanou a tíživou situaci zvládneme. Uskutečněním festivalu bychom rádi podpořili i město Český Krumlov a českou hudební scénu. Líbí se nám spojení Český Krumlov s českými umělci a přizpůsobili jsme tomu celý program,“ uvedl Boháč.

Koncerty budou v zámecké jízdárně, Maškarním sále, barokním divadle a klášteře. Pořadatele čeká propad tržeb ze vstupného, nižší bude i rozpočet, který byl loni 38,6 milionu korun.

V původním termínu od 17. července do 8. srpna figurovali v programu tenorista José Cura, bubeník Billy Cobham, kytarista Carlos Piňana i Berlínští filharmonici. Jejich vystoupení se pořadatelé pokusí zajistit pro příští ročník. V podzimním termínu přijedou například tenorista Pavel Černoch, klavírista Ivo Kahánek, violoncellista Jiří Bárta i kytarista Štěpán Rak, Česká filharmonie, PKF - Prague Philharmonia, Jihočeská filharmonie, Severočeská filharmonie Teplice nebo Filharmonie Bohuslava Martinů.

V Zámecké jízdárně zahraje 25. září houslista Pavel Šporcl, hobojista Vilém Veverka a PKF - Prague Philharmonia. Společně vzdají hold Johannu Sebastianu Bachovi u příležitosti výročí 270 let od jeho úmrtí.

Na závěrečný koncert festivalu, který se uskuteční v Zámecké jízdárně 3. října, přijala pozvání Česká filharmonie v čele se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. Na krumlovský festival se vrátí po 16 letech. Jako její host zahraje Ivo Kahánek Koncert pro klavír, trubku a smyčcový orchestr c moll Dmitrije Šostakoviče. Více informací k letošnímu festivalu se nachází na www.festivalkrumlov.cz.

Mezinárodní hudební festival se koná v Českém Krumlově od roku 1992. Dosud nabídl 526 koncertů, přijelo přes 12 000 umělců ze 40 zemí. Festival navštíví každoročně okolo 20 000 lidí.

Reklama

Doporučované