Hlavní obsah

Festival Den architektury se bude od 1. října věnovat dopravním cestám

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na 300 akcí v osmi desítkách měst a obcí nabídne festival Den architektury, který se uskuteční od 1. do 7. října.

Článek

Pořadatelé připravili trasy po stopách architekta Jana Kotěry, po nádražních budovách i zaniklých tratích, do krovů i do podzemí, po historických skvostech i moderní a současné architektuře. Jejich záměrem je upozorňovat na kvalitní architekturu a představovat ji v širších souvislostech.

Zdarma přístupný program nabízí na výběr z exkurzí do běžně nepřístupných budov, procházek, cyklovyjížděk, výletů vlakem či lodí s odborným výkladem, ale také z přednášek, filmových projekcí, výstav i workshopů. Na začátku října se pod heslem Hurá dovnitř! otevřou veřejnosti běžně nepřístupné budovy, například hotel Pupp, nové sídlo Fakulty humanitních studií, zimní stadion v Opavě, výzkumná základna Archeologického ústavu Akademie věd ČR, chátrající Vila Fiala v Blatné či brněnský velodrom a desítky dalších.

Hlavním tématem letošního ročníku Dne architektury jsou dopravní spojnice, proto program nabízí nejrůznější tratě i cesty současné i minulé, cesty po nádražích a dalších budovách spojených s dopravou, ale třeba i po polních nebo křížových cestách. „Dopravní sítě a s nimi související stavby jsou zásadními architektonickými prvky, které určují tvář našich měst i menších obcí. Letošní ročník je proto více v pohybu a v programu nabízíme nejen procházky, ale i výlety vlakem, na kole nebo lodí,“ uvedla architektka Marcela Steinbachová, zakladatelka a ředitelka Dne architektury.

Druhé stěžejní téma letošního ročníku připomíná na nejrůznějších místech po republice výročí 150 let od narození Jana Kotěry, jednoho ze zakladatelů moderní architektury v českých zemích. Pořadatelé festivalu myslí i na rodinné publikum, v programu nechybí ani tematické programy věnované dětem.

Paralelně se Dnem architektury se letos podesáté koná i sesterský festival Film a architektura, který nabízí v desítkách měst premiérový výběr filmů převážně ze zahraniční produkce se zaměřením na architekturu či architektonické přístupy a proměnu životního prostředí související s výstavbou měst a staveb. Kompletní program je k dispozici na webu.

Reklama

Doporučované