Hlavní obsah

Festival Dny židovské kultury Olomouc se letos zaměří na téma košer

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Cyklus fotografií Jindřicha Buxbauma, divadelních představení, filmové projekce ale i ochutnávku tradičních pokrmů gefilte fiš a šoulet nabídnou návštěvníkům letošní Dny židovské kultury Olomouc. Nosným tématem festivalu je košer.

Článek

Festival divákům nabídne také scénické čtení, koncert skupiny Mi Martef, ale i workshop v pečení chaly, speciálního chleba, který aškenázští a sefardští Židé pečou na sváteční a šabatové hostiny. Festival se v Olomouci koná 11. a 22. října.

„Festival každoročně sleduje nějaké téma, kolem kterého kroužíme v různých uměleckých žánrech. Divák tak může zažít jak divadlo, tak koncertní vystoupení, různá autorská a scénická čtení a výstavy. Doprovází je také přednášky a besedy. Festival po celá léta budujeme s nadějí, že židovská minulost a přítomnost je důležitou součástí našeho města. Snažíme se ji tak přibližovat divákům ve všech možných odstínech a spektrech, které to židovství v sobě nese, které je nesmírně inspirativní jak z hlediska duchovního, tak kulturně-historického,“ doplnil pořadatel přehlídky Alexandr Jeništa.

Přehlídku otevře v pondělí v Uměleckém centru UP výstava fotografií Jindřicha Buxbauma s názvem Sedmero požehnání zachycující setkání Židů nejrůznějších směrů u hrobů sedmi významných učenců, rabínů a cadiků při příležitosti tzv. járcajtů (výročí smrti), na kterou naváže scénické čtení ze stejnojmenné fotografické knihy. O den později program nabídne přednášku dvou rabínu na téma kašrut v České republice, ve světě a v Izraeli, v duelu se představí Menaše Kliment z Brna a Eiran Davies z Londýna.

Festival provází i filmová sekce - diváci se mohou těšit na film Košer pláž o pláži v Tel Avivu. „Jde o dokument o speciální pláži pro ženy z ortodoxních židovských skupin, která splňuje košer pravidla. Je to spíše kritický pohled na patriarchální náboženskou společnost,“ popsal Alexander Jeništa. Chybět nebude také snímek Lámání chleba, který nabízí pohled na jídlo, v judaismu svázané košer pravidly. Třetím snímkem je film Ušpizin (Hosté), ve kterém je hlavní postavou Moshe, jenž konvertoval k ortodoxní víře.

Od pátku do neděle příštího týdne se přehlídka protne s festivalem Divadelní Flora a v programu nabídne vystoupení Divadelního spolku JEDL s představením Malý stvořitel v hlavní roli s Karlem Dobrým; představení získalo v roce 2020 Cenu divadelní kritiky za nejlepší mužský herecký výkon. „Jde o velmi expresivní inscenaci o životě a díle Franze Kafky,“ dodal Jeništa. Festival poté završí autorské čtení vrchního zemského rabína Karola Sidona jeho nového překladu nejčastěji citovaného výkladu Tóry. Uskuteční se v divadelním sále Konviktu. Více informací je na www.muo.cz/dzko/.

Reklama

Doporučované