Hlavní obsah

Festival Ekofilm ukáže, jak končí výrobek, který přestal sloužit

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní festival Ekofilm ukáže zájemcům, jak končí život výrobku, který přestal sloužit. Krátký snímek je součástí letošní online podoby 46. ročníku festivalu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí akce Vratislav Vozník.

Článek

Festival se v omezené míře uskutečnil už v polovině října, soutěžní filmy ale budou k vidění online na začátku prosince.

Letošním tématem akce byla spotřeba a její udržitelnost. „Festival nechce říkat, co si lidé mají myslet, ale chce ukázat maximum informací. Málokdo má například možnost podívat se na vlastní oči, jak to funguje ve spalovně nebo na recyklační lince. Téma udržitelné spotřeby, které provázelo celý 46. ročník Ekofilmu, bylo jedinečnou příležitostí ukázat záběry, co se s výrobky děje poté, kdy je jako už nepotřebné upustíme,“ uvedl o videu jeho tvůrce Karel Hrivňák. Asi čtyřminutový snímek je k vidění na webu festivalu.

Festival se letos kvůli pandemii konal ve značně zredukované podobě, neuskutečnily se například ani projekce soutěžních filmů v sálech. Byly nejdříve odsunuty na konec listopadu, ani to se však nezadařilo. Organizátorům festivalu se ale nakonec podařilo u většiny snímků domluvit jejich online projekci. Fanoušci filmů s ekologickou tematikou se tak na soutěžní snímky mohou těšit od 4. do 7. prosince, k vidění budou také na webu festivalu.

Hlavní cenu Ekofilmu letos získal ruský snímek režisérů Dmitrije Špilenoka a Vladislava Grišina s názvem „Losos nerka. Červená ryba“. Zachycuje křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů. Ocenění si odnesly i další čtyři snímky v různých kategoriích. Vítěze pořadatelé vyhlásili v říjnu v online přenosu.

Reklama

Související témata:

Doporučované