Hlavní obsah

Festival filozofie nabídne přednášky s přesahem do hudby i astronomie

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Dvě desítky hostů a řadu přednášek, včetně těch s přesahem do astronomie či hudby, nabídne Evropský festival filozofie. Akce se koná ve Velkém Meziříčí od 29. srpna do 12. září.

Článek

ČTK o programu informovali zástupci Filozofického ústavu Akademie věd ČR (AV) v tiskové zprávě. Historii festivalu mapuje také nová publikace Filozofie pod mostem z pera zakladatele a ředitele festivalu Milana Dufka.

„Festivalové téma se jako každoročně dotkne řady oblastí od filozofie, astronomie a matematiky přes hudební a divadelní vědu až po architekturu a umělou inteligenci,“ uvedl Ondřej Ševeček, ředitel Filozofického ústavu AV. Ústav má společně s Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně na starost program akce.

Letos se festivalu zúčastní například astrofyzik a popularizátor vědy Jiří Grygar a astronom a fotograf Petr Horálek. Návštěvníkům představí, co má podle nich společného umění a vesmír.

„Hudební vědci a skladatelé jako Miloš Štědroň, Ivo Medek, Jiří Raclavský či Viktor Pantůček budou hovořit o vztahu mezi vědou a hudbou vůbec. Přiblíží, jak filozofové promlouvají v operách, a jestli může hudba fungovat jako výzkumný nástroj,“ uvedla Jana Říhová, PR specialistka filozofického ústavu.

Z filozofů ve Velkém Meziříčí vystoupí třeba Vojtěch Kolman, a to s přednáškou na téma umění a pravdy. Alice Koubová a Tereza Matějčková návštěvníkům sdělí, jak vidí přibližování filozofie laikům skrze umělecké formáty. Tématem Tomáše Hříbka bude využití umělé inteligence pro uměleckou tvorbu. A například přednáška Ladislava Kvasze se zaměří na prostor mezi geometrií a malířstvím. Podle pořadatelů také upozorní na možnosti nových interpretací některých slavných děl.

Novinkou pak bude poslechová show s osobnostmi české vědy AUDIOSKOP aneb Pořád o vědě! Součástí festivalového programu jsou i Filozofická kavárna, blok o vztahu vědy a architektury a počítá se i s debatou na téma občanského vzdělávání ve školách a roli filozofie v této oblasti.

Ohledně doprovodného programu pak pořadatelé upozornili na vernisáž České ceny za architekturu nebo koncert country skupiny Rangers - Plavci.

Evropský festival filozofie organizuje od roku 2005 Jupiter club Velké Meziříčí s podporou města Velké Meziříčí, Kraje Vysočina a Akademie věd ČR.

Reklama

Doporučované