Hlavní obsah

Festival Ibérica letos zavítá do Prahy, Brna a Čech pod Kosířem

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Ibérica, věnovaný kultuře Španělska a jižní Ameriky, letos zavítá do Brna, Prahy a také do Čech pod Kosířem na Prostějovsku. Potrvá do 19. do 29. srpna, nabídne koncerty, filmové projekce, ale také ochutnávky.

Článek

„Hlavní hvězdou ročníku je tanečnice Mariía Morenová, těžiště programu spočívá v kolumbijské kultuře,“ oznámil za organizátory Radek Babička.

Festival začne 19. srpna v pražském Jazz Docku vystoupením chilského dua Emilia y Pablo, které spojuje latinskoamerický folklor, flamenco a scénické umění. Od stejného dne si zájemci v Brně v pasáži Alfa prohlédnou interaktivní výstavu Unibirds. Její autory inspirovalo bohatství kolumbijské přírody.

Na brněnském hradě Špilberk se 20. srpna uskuteční galakoncert za účasti špičkových flamenkových interpretů v čele s tanečnicí Morenovou. Bude to její první vystoupení v Česku.

Kolumbijská kultura je výrazně zastoupená v přehlídce hispánské kinematografie v kině Art, kde se filmoví fanoušci dočkají pěti kolumbijských filmů. Do hudební části programu zařadili pořadatelé kolumbijsko-rakouské duo Das Kollektiv, které mísí zvuk akordeonu a flétny.

„Koncerty dua Das Kollektiv jsou vždy plné emocí i osvěžujícího pojetí interpretace nejrůznějších slohových období, ať už se jedná o vášnivé okamžiky argentinského tanga, jazz či moderní zvukové témbry současné hudby. Na festivalu se představí v české premiéře,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Petr Vít. Das Kollektiv zahraje na nádvoří Místodržitelského paláce v Brně a také v pražském Jazz Docku.

Ani letos nebude na festivalu chybět gastronomická fiesta na nádvoří Staré radnice. Pro zájemce z řad začátečníků i pokročilých jsou připraveny tvůrčí dílny flamenkového tance, argentinského tanga, salsy či flamenkové kytary.

Reklama

Související témata:

Doporučované