Hlavní obsah

Festival Jeden svět se zaměří na identitu, nabídne 117 dokumentů

Festival Jeden svět odhalil program.

Reklama

Určení identity člověka i skupiny spojuje snímky letošního festivalu filmů o lidských právech Jeden svět, který se v Praze bude konat od 6. do 17. března.

Článek

Jedenáctý ročník přehlídky nabídne 117 dokumentů z 51 zemí. Z metropole se akce přesune do dalších 35 měst v Česku a také do Bruselu. Program dnes na tiskové konferenci představili pořadatelé. Pro jednadvacátý ročník zvolili téma Bezpečná blízkost.

„Letos je klíčovým pojmem identita – jak osobní, tak skupinová. Zajímá nás to, jakým způsobem my sami sebe identifikujeme, jaký je náš původ, politické názory. Jak sebe definujeme a musíme se ostatním vzdalovat a vyhraňovat se. Zajímá nás, jakou vzdálenost či blízkost si musíme podržet, když identitu hledáme,“ řekl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Podle něj se festival nezaměřuje na odlišnosti, ale má spíš pátrat po tom, co spojuje. „Klasické dělení společnosti, které vzniklo u nás po první prezidentské volbě, nás nezajímá. Zajímá nás, jakou bezpečnou blízkost (k druhým) můžeme nalézt,“ dodal Kamenický.

Přehlídku zahájí snímek Bohové z Molenbeeku. Identitu představuje na dětství tří malých kamarádů z bruselské čtvrti, kde žijí muslimové. S dalšími 11 dokumenty ho diváci uvidí v hlavní soutěži. V programu jsou pak i další dvě soutěžní sekce, a to s filmy o porušování lidských práv ve světě Máte právo vědět a českých snímků. Mezi nimi je třeba nový díl Českého žurnálu Bratři Okamurové.

Řady projekcí se zúčastní tvůrci či hlavní hrdinové. Dorazí přes 140 hostů z Česka i ciziny. Mezi nimi budou třeba oceňovaní režiséři RaMell Ross či Matthew Heineman, jehož retrospektivu budou moci letos diváci zhlédnout.

Dopolední představení pořadatelé vyhradili školákům. Program mají pro děti od 8 do 14 let a pro studenty do 20 let. „V Praze v tuto chvíli máme v podstatě vyprodáno,“ řekl šéf programu Jeden svět na školách Karel Strachota. Největší zájem je podle něj o film #FollowMe, v němž se reportér snaží získat co nejvíc sledujících na Instagramu a prozkoumává způsoby, jak se toho dá docílit. Odhaluje systém podvádění s falešnými profily a internetovými roboty.

Předprodej vstupenek odstartuje 25. února. Lístek na filmy, jejichž promítání začíná od 17:00, stojí 80 korun. Pozdější projekce je za 110 korun. Senioři a lidé s průkazem postižených zaplatí polovinu.

Reklama

Doporučované