Hlavní obsah

Festival láká varhaníky i posluchače na největší nástroj v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelka Mezinárodního varhanního festivalu v bazilice svatého Jakuba v Praze Irena Chřibková láká varhaníky i posluchače na nástroj, který je po poslední přestavbě v letech 1981 až 1982 největším v Česku.

Článek

„Účastníci festivalu konaného letos od 6. srpna do 24. září zažijí akustiku v bazilice a videoprojekce, které umožňují sledovat umělce při hře na varhany se čtyřmi manuály, 95 rejstříky a 8277 píšťalami,“ uvedla Chřibková.

„Na zahajovacím koncertě vystoupí vynikající francouzský varhaník David Cassan. Mladý varhaník má za sebou báječnou kariéru, vyhrál už takřka deset prestižních soutěží. Zahraje především varhanní hudbu, ale velkým lákadlem bude jeho improvizace. Neuslyšíme ho poprvé, vystoupil na festivalu před dvěma lety, a tehdy jsem byla jeho výkonem tak unesená, že jsem ho okamžitě pozvala na zahájení jubilejního 25. ročníku festivalu,“ řekla Chřibková.

Organizovat varhanní festival bylo podle Chřibkové po celou jeho historii obtížné. Ke každoročnímu boji o posluchače a o podporu letos přibyly problémy spojené s pandemií koronaviru. „Situace byla tak nejistá, že jsem musela změnit dramaturgii a obejít se bez hudebníků z Koreje nebo Švédska. Nechtěla jsem ale program obsadit pouze českými varhaníky, protože chci, aby v Praze hráli zahraniční umělci,“ sdělila.

Vedle Cassana má ředitelka festivalu letos potvrzenou účast Natalie Uzhviové, která pochází z Moskvy, ale několik let žije v německém Lübecku, vítěze soutěže Pražského jara Karola Mossakowského z Polska a mladého rakouského varhaníka Johannese Zeinlera. „Všichni odpověděli, že přijedou s tím, že nikdo neví, zda nepřijde nějaký zákaz. Zahraniční umělci k nám jezdí na festival rádi, Praha je zajímá a svatojakubské varhany jsou pro ně magnetem. Tolik takových nástrojů po světě není,“ podotkla Chřibková.

Dramaturgie jubilejního ročníku festivalu připomene několik významných výročí. Jde o 15. výročí úmrtí dlouholetého svatojakubského varhaníka a skladatele Jiřího Ropka, 85. narozeniny skladatele Jiřího Temla, 130. výročí úmrtí Césara Francka a 335 let od narození a 270 let od úmrtí Johanna Sebastian Bacha. Chřibková na festivalu zahraje na závěrečném koncertu, který mimo jiné připomene nedožité 70. narozeniny skladatele Otomara Kvěcha. „Snažíme se připomenou české osobnosti svázané s varhanním prostředím i pro mladou generaci,“ řekla.

Festival v bazilice svatého Jakuba navštěvuje publikum různého věku, hudebníci, tuzemská veřejnost i cizinci. „Není to turistický koncert, kam přijdou lidé s taškami plnými nákupů. Přitahuje je hudba i videoprojekce, posluchače baví i sledovat varhaníka při hře,“ uvedla Chřibková.

Jedenašedesátiletá Chřibková je varhanicí a ředitelkou kůru baziliky sv. Jakuba. Hru na varhany studovala na kroměřížské konzervatoři P. J. Vejvanovského, na pražské AMU a ve Francii. Vystoupila na mnoha sólových recitálech ve všech zemích Evropy, v Japonsku, Rusku, Izraeli a ve Spojených státech amerických. Spolupracuje také s předními instrumentalisty, zpěváky, sbory a orchestry. Zvláštní zájem věnuje hudbě Petra Ebena, na svých CD nahrávkách prezentuje především české a francouzské varhanní umění. Založila koncertní agenturu Svatojakubské Audite Organum, která pořádá koncerty v bazilice sv. Jakuba.

Reklama

Doporučované