Hlavní obsah

Festival Letní Letná uvede v srpnu francouzské hosty

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival nového cirkusu Letní Letná slibuje po loňském ročníku poznamenaném pandemií koronaviru opět program plný živých vystoupení.

Článek

Pořadatelé dnes v tiskové zprávě oznámili, že na festival dorazí akrobaté z Francie, kteří přivezou napětí, radost i adrenalin. Diváci uvidí čtyři zahraniční hvězdy, festival se odehraje od 12. do 31. srpna v pražských Letenských sadech.

Festival zahájí francouzská provazochodkyně Johanne Humbletová, která divákům připomene výkon Tatiany-Mosio Bongongaové. Ta v roce 2019 přešla po laně přes Vltavu. Představení Humbletové se jmenuje Résiste a návštěvníci jej zhlédnou pod širým nebem na Open Air scéně. Francouzská umělkyně při něm za zvuku hudby kráčí po nestabilním laně.

V tomto roce Letní Letnou ovládnou francouzské soubory. První host Cirque Le Roux nebude pravidelným návštěvníkům Letní Letné neznámý, všechna svá představení na Letné v roce 2016 vyprodal do posledního místa. Artisté se opět inspirovali filmovou tvorbou, tentokrát ze 70. let 20. století a přivezou představení, které je poctou filmu i současnému cirkusu.

Třetí francouzský soubor Compagnie 100Issues přijede s nejnovějším představením, které si s humorem troufá na téma smrti. Devět artistů namíchá uprostřed šapitó směs cirkusu, mangy, antropologie a Bollywoodu. Compagnie 100Issues kombinují pohyb, pouliční umění, tanec a hudbu. Jejich představení se zabývá mýty, kterými je smrt obklopena, s lehkostí a humorem nového cirkusu.

Představení francouzsko-švýcarského souboru Cirque La Compagnie slibuje podívanou na pomezí cirkusu a grotesky. Čtveřice akrobatů skáče, padá, vrhá nože a zpívá, ale své představení prošpikovala také momenty s komorní atmosférou.

Vedle hlavních zahraničních hostů program Letní Letné nabídne i to nejlepší z české novocirkusové scény.

Reklama

Doporučované