Hlavní obsah

Festival Malá inventura se kvůli covidu zaměří spíše na odborníky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Praze dnes začne festival nového divadla Malá inventura, přehlídka nejvýraznějších projektů vzniklých během uplynulého roku.

Článek

Malou inventuru zahájí streamovaný kabaret PiNKBUS, jinak se ale pořadatelé festivalu rozhodli nepořádat on-line festival, kterých je podle nich všude plno. Věnují letošní program především profesionální a kritické obci a chtějí tak udržet klíčové vazby.

Projekt PiNKBUS zaštiťuje především mladé queer umělce, navazuje podle pořadatelů na tradici pražských kabaretů a varieté. Přináší fenomén zvaný drag queens, tedy mužů, kteří se v zábavních programech oblékají a chovají jako ženy, které svým projevem karikují. Zájem o tento typ umění podle pořadatelů vzrostl a rozšířil se už i za hranicemi LGBT komunity.

Diváci se mohou během festivalu těšit na komentované on-line prohlídky pražských nezávislých scén 360° kamerou, na festivalovém webu bude edice burzy projektů s názvem Sbal ho!, uskuteční se také série Život On Air, speciální vydání rozhovorů Jiřího Šimka a Emila Rothermela s výraznými osobnostmi umělecké veřejnosti.

„Domníváme, že nové divadlo nepatří do on-linu, a protože milujeme off-line, jak také zní naše letošní motto, přehlídku nebudeme digitalizovat. Připravili jsme nicméně unikátní doprovodný program a příležitost dáme všemu, na co by v normálním chodu festivalu nebyl čas a prostor. Diváci se podívají tam, kam by jinak neměli možnost nahlédnout. Bude to exkluzivní a neopakovatelné, v to doufáme,“ uvedl umělecký ředitel Malé inventury Petr Pola.

Reklama

Související témata:

Doporučované