Hlavní obsah

Festival mladé audiovizuální tvorby A-FilmTeensFest 2021 začne 14. listopadu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodní on-line festival audiovizuální tvorby dětí a mládeže do 21 let A-FilmTeensFest začne 14. listopadu na stránkách pořádajících společností Adonai for People a Sunfilms.

Článek

„Akce navazuje na Teenfilmfest, který se uskutečnil v roce 2019 v pražském kině Světozor a loni pokračoval on-line projekcemi filmů pro školy. Jeho součástí jsou též workshopy, talk show, rozhovory s autory a streamované hodnocení poroty,“ informovala Iva Ruszeláková.

Mladí čeští a zahraniční autoři budou společně soutěžit v pěti žánrových kategoriích a dále ve čtyřech podkategoriích podle věku tvůrců. Kromě vítězství v jednotlivých kategoriích si mohou odnést také jedno z osmi mimořádných ocenění. Festival nabízí celkem 172 zahraničních i českých filmů, a to včetně několika videoklipů a znělek, z celkem 22 různých zemí.

„Při výběru filmů se zaměřujeme na aktuální témata, jako jsou například šikana, příroda a člověk, kybersvět, diskriminace, národnostní menšiny, láska v různých podobách, rodina a vztahy,“ uvedla ředitelka festivalu Zuzana Dražilová. „Workshopy na témata Šikana na internetu a duševní zdraví mládeže nebo Kybersvět a rozlišování informací se uskuteční ve spolupráci se Základní školou Kladská a ZŠ Campanus v Praze a budou streamovány z těchto škol. Workshop pro začátečníky se uskuteční také v angličtině z Londýna. Výhodou festivalu je jeho on-line prostředí, takže filmy a doprovodný program mohou sledovat i žáci v karanténě z pohodlí domova,“ dodala.

V porotě zasednou začínající herečka Anička Čtvrtníčková, kameramanka filmu Zrcadla ve tmě Jana Hojdová nebo filmová režisérka a scenáristka Barbora Chalupová, držitelka Českého lva a Ceny české filmové kritiky za snímek V síti. Vítězové jednotlivých kategorií budou oceněni v pražském Kině Pilotů 4. prosince. Festival o den později zakončí streamované hodnocení poroty a projekce vítězných filmů.

A-FilmTeensFest je platformou pro prezentaci, vzájemné poznání, rozvoj talentů i zprostředkování českých filmů zahraničním festivalům. Jedním z jeho cílů je podpořit audiovizuální a mediální výchovu na školách. Přináší zábavu, nové informace a poznatky, inspiraci, tvořivost, spolupráci, prevenci a představení mladé generace. Polovina vstupného pokryje filmové workshopy pro dětské domovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované