Hlavní obsah

Festival nového Cirkusu se v Ostravě zřejmě uskuteční v srpnu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pokud to protiepidemická opatření umožní, uskuteční se v ostravské městské části Poruba mezinárodní festival nového cirkusu Cirkulum. Pátý ročník festivalu by se ale místo tradičního červnového termínu měl konat v srpnu.

Článek

Loni festival kvůli pandemie koronaviru být nemohl. „Snažíme se najít takový koncept, aby se festival mohl uskutečnit za dodržení nejpřísnějších hygienických podmínek. Bedlivě sledujeme veškerá protiepidemická opatření a doufáme, že budeme schopni je splnit,“ uvedl ředitel festivalu Václav Pokorný.

Zatím není jasné, jaký formát festival bude mít. Záležet bude na aktuálních protiepidemických opatřeních. Od nich se bude odvíjet to, zda organizátoři budou moci zachovat i oblíbená interiérová představení v šapitó ve středovém pruhu Hlavní třídy, nebo se akce uskuteční pod širým nebem.

„Pracujeme se všemi variantami. Ale jisté je, že scény vytvoříme na několika místech Hlavní třídy, kde budou vystaveny loutky v nadživotní velikosti a obří kulisy. U nich budou umělci vystupovat. Diváci se nemusejí bát, že by byli o něco ochuzeni. Počítáme s kvalitní účastí a většina umělců měla vystoupit už loni. Jsme přesvědčeni, že se bude na co dívat,“ řekl Pokorný.

Festival by se měl konat od 6. do 8. srpna. Na venkovních scénách kromě českých umělců vystoupí hosté ze Švýcarska, Itálie, Španělska či Francie. Návštěvníci se mohou těšit například na světelné loutky ryb a medúz či obřího anděla nebo lva. „Je to zcela unikátní instalace, která propojuje svět divadla a výtvarného umění s moderními technologiemi. Většina těchto kulis byla použita na světové výstavě EXPO v Šanghaji a objeví se i na EXPO 2022 v Dubaji,“ dodal Pokorný.

Reklama

Doporučované