Hlavní obsah

Festival o lidských právech Jeden svět se bude zabývat on-line prostředím

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se letos bude zabývat výzvami, které přinesl přechod do on-line prostředí. Pořadatelé tak chtějí reagovat na současné dění ve světě, které ovlivnila pandemie koronaviru.

Článek

ČTK to dnes sdělili v tiskové zprávě. Festival se uskuteční od 10. května do 6. června a bude se konat především on-line.

„Nejpalčivějším je podle nás to, jak probíhající pandemie a přesun dění do digitálního světa zvýraznily společenské nerovnosti. Přemýšleli jsme, jak moc máme tuto transformaci našich životů v práci, ve škole nebo v rodině pod kontrolou a do jaké míry jsme už v rozjetém vlaku, který nejde zastavit,“ uvedl ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Téma festivalu se jmenuje „Vypadáváš“, což je slovo, které lidé často slyší, pokud mají při internetových konferencích technické problémy.

Hlavní kategorie proto nabídne filmy, které se zabývají nerovností přístupu k on-line informacím, závislostí na internetu, manipulací ve virtuálním prostředí nebo tím, jak technologie přebírají lidské předsudky do svých algoritmů a přenášejí je do nových oblastí.

Festival kvůli pandemii letos získává novou podobu. Od 10. do 19. května se uskuteční Jeden svět živě, což budou pravidelné projekce doprovázené streamy debat s filmovými tvůrci. Prvním festivalovým streamem bude předání ceny Homo Homini za rok 2020 společně se zahajovacím filmem festivalu. Od 20. května do 6. června si budou diváci moct pustit všechny filmy na nové platformě Jeden svět on-line.

Pořadatelé se k přesunu do on-line prostředí rozhodli kvůli aktuální nejisté situaci. Zatím není znám žádný možný termín otevření kin. Doufají ale, že některé projekce by se mohly uskutečnit alespoň venku. „Budeme se snažit divákům zprostředkovat co největší množství debat a pofilmových diskusí, a pokud to aktuální situace umožní, uspořádáme koncem května také projekce v letních kinech na řadě míst po celé České republice,“ dodal Kamenický. Informace o festivalu jsou dostupné na webu.

Festival dokumentů o lidských právech pořádá společnost Člověk v tísni. Poprvé se uskutečnil v roce 1999. Podle organizátorů je přehlídka nejvýznamnější akcí svého druhu na světě a v roce 2007 získala čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům.

Reklama

Doporučované