Hlavní obsah

Festival Pražské křižovatky uvede divadlo z Kolumbie a operu z New Yorku

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Mezinárodní divadelní festival Pražské křižovatky přiveze do Prahy v říjnu a v prosinci dvě zahraniční představení.

Článek

Festival, který se věnuje odkazu Václava Havla a vztahu divadla a politiky, pořádající Národní divadlo letos rozložilo do delšího úseku. V říjnu se tedy v Praze představí kolumbijské divadlo a v prosinci newyorská opera, uvedla dnes mluvčí Činohry Národního divadla Kateřina Ondroušková.

Loni kvůli pandemii oficiální program festivalu nahradily workshopy s choreografkou Florou Détrazovou, pořadatelé také připravili telefonický projekt Distant Thoughts s nizozemskou skupinou Building Conversation a poskytli dvě autorská stipendia pro dramatičky z Běloruska. „Étos a smysl Pražských křižovatek – komunikace se zahraničím, kontakt s novými trendy i původní lidskoprávní téma tak zůstaly zachovány,“ uvádějí dramaturgyně festivalu Marta Ljubková a Sodja Lotker.

Letos se podle nich festival posouvá a nepůjde již o pravidelnou akci, která má pevně vymezené datum v kalendáři. „Dnes už Pražské křižovatky chápeme mnohem víc jako dramaturgickou linku Činohry ND zaměřenou na spolupráci se zahraničím,“ uvedly. Přivézt pozoruhodné inscenace ze zahraničí bude podle nich stále prioritní, měla by je ale také doplňovat setkání s umělci či workshopy s nimi a nadále chtějí pomáhat běloruským dramatikům.

Záhy po světové premiéře bude 4. a 5. října na Nové scéně uveden projekt kolumbijské skupiny Mapa Teatro: La luna en el Amazonas. Dokumentární inscenace se zabývá kmenem, který žil v amazonském pralese v naprosté izolaci z vlastního rozhodnutí a který se odmítl podrobit vnější síle před 300 lety. Zdrojem inspirace se mimo jiné stala vyprávění šamanů, svědků a antropologů, doplňoval je vlastní výzkum a pátrání divadelníků. Do toho zasáhla pandemie a karanténa. Navzdory mnoha podobnostem se ale strategie přežití prosazované za pandemie ani zdaleka nepodobají formám odporu, které vyvinuly izolované komunity na amazonském území vůči asimilaci.

V prosinci festival uvede první operu newyorské skupiny Nature Theater of Oklahoma. S přídechem humorného existencialismu vypráví Burt Turrido: An Opera příběh trosečníka, kterého zachrání záhadná kráska. Skupina Nature Theater od Oklahoma vznikla roku 2004. Neustále se pohybuje na hranicích žánrů, každý projekt je formálně odlišný, vždy si však zakládají na humoru, upřímnosti, důslednosti a počítají se zásadní rolí publika. Tvoří umění, aby změnili divákovo vnímání každodenní reality, uvádějí pořadatelé.

Reklama

Doporučované