Hlavní obsah

Festival Překročme řeku nabídne v Brně a okolí kulturní i sportovní program

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Festival Překročme řeku posedmé v Brně nabídne koncerty, divadelní představení i sportovní vyžití, vše na březích řeky Svitavy. Letos se koná v sobotu 21. srpna.

Článek

K cílům přehlídky patří zviditelnění a oživení nábřeží Svitavy, která protéká Brnem od severu k jihu přes západní část města. Program je připravený tak, aby si každý návštěvník našel to své, řekla dnes ČTK předsedkyně pořádajících spolků Silvie Zeinerová Sanža.

Oproti minulým ročníkům se organizace festivalu částečně změnila. Hlavní centrum festivalu posunuli organizátoři více proti proudu Svitavy k pivovaru Hauskrecht a areálu Brněnských komunikací v ulici Porážka. „Druhou významnou novinkou je zapojení nových subjektů, jako je například Nová Zbrojovka,“ uvedl zástupce pořádajících spolků Ladislav Kotík. Vstup na festival je zdarma a jeho součástí je i benefiční akce - „závody“ gumových kačenek. Výtěžek věnují organizátoři obcím na jižní Moravě, které postihlo tornádo.

Program se odehraje na 19 stanovištích podél Svitavy, první je u železniční stanice v Babicích nad Svitavou, poslední u Zeleninové farmy Ráječek. Součástí programu je splouvání Svitavy od Babic směrem k městu. Znovu se také otevřou některá běžně nepřístupná místa. Jedním z nich je Tyršova základní škola v Kuldově ulici, významná funkcionalistická památka. Návštěvníci se také budou moci podívat do pivovaru Hauskrecht.

Součástí festivalu je i nábřežní hra, která má motivovat návštěvníky, aby prošli co největší úsek řeky a navštívili co nejvíce stanovišť. Letos je spojena s detektivním příběhem. Každý, kdo záhadu rozluští, dostane drobnou odměnu.

Nově na festivalu spolupracuje areál Nová Zbrojovka, který kromě divadelního a filmového programu nabídne také prezentaci budoucího rozvoje. „Chceme ukázat, jak si okolí představujeme a jak by to tady mohlo do budoucna vypadat,“ oznámila Tereza Vaňurová z projektového týmu Nové Zbrojovky.

Reklama

Doporučované