Hlavní obsah

Festival připomene skladatele, kteří tvořili v době nesvobody

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hudbu skladatelů, kteří tvořili v Terezíně nebo jinak prošli útrapami druhé světové války, uvede festival Věčná naděje.

Článek

Uskuteční se 13. až 24. října, nabídne komorní i orchestrální koncerty, operní představení, jazzové vystoupení i večer se šansony. Hrát se bude v několika pražských kostelích, Jeruzalémské synagoze, Stavovském divadle nebo Státní opeře. O programu dnes pořadatelé informovali novináře.

Prologem bude recitál pianisty a skladatele Adama Skoumala v kostele svatého Vavřince. PhilHarmonia Octet v kostele svatých Šimona a Judy společně s barytonistou Romanem Janálem představí mimo jiné cyklus Chlapcův kouzelný roh Gustava Mahlera. Na své si přijdou také milovníci jazzu: vystoupí David Dorůžka se svým triem. Norská zpěvačka Bente Kahanová si pro své vystoupení zvolila zhudebněnou poezii Ilse Weberové, která zahynula v plynové komoře.

Závěrečný koncert v Zrcadlové kapli Klementina uvede mimo jiné Kvartet pro konec času francouzského autora Oliviera Messiaena. Komponoval ho v nelidských podmínkách zajateckého tábora za druhé světové války. „Ve spojení s Bachovou a Kleinovou hudbou půjde o polyfonií, emocemi, věčností a nadějí nabitý večer,“ uvedl dramaturg festivalu Petr Nouzovský.

Zahajovací koncert se odehraje 14. října ve Státní opeře Praha a vystoupí na něm členové orchestru této instituce. Na hoboj bude hrát Vilém Veverka a dirigovat mladá dirigentka Jana Mimrová, zazní hudba Pavla Haase, Hanse Krásy, Viktora Ullmanna a Gideona Kleina.

„Zdálo se nám, že se těmto skladatelům nevěnuje pozornost, jakou by si zasloužili,“ uvedla dnes iniciátorka festivalu Martina Jankovská. „Cítíme potřebu zvednout odkaz těch, kteří byli v těžké době schopni nejen žít, ale i tvořit,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované