Hlavní obsah

Festival současného umění Norma nabídne v Ostravě pět projektů

Foto: Getty Images

Ostrava

Reklama

Festival autorského divadla a současného umění Norma nabídne letos v Ostravě pět projektů. Chystá se například stylizovaná módní přehlídka na pustém ostrově.

Článek

V Galerii Plato 31. října postupně kromě českých umělců vystoupí i hosté z Polska a Francie. ČTK to dnes řekla mluvčí ostravské galerie Plato Magdaléna Dušková, která festival pořádá společně s pražským divadlem Studio Hrdinů.

Během festivalového dne se divákům představí například tanečník Marek Meduna se svým novým uskupením Grottup. Společně uvedou představení Refrén. Jde o projekt připravený přímo pro festival. „Představení se pohybuje na hranici performance a koncertního rapového vystoupení,“ uvedla Dušková.

Vystoupí také polský tanečník a choreograf Pavel Sakowicz se svou performanci Jumpcore. Při její tvorbě se inspiroval osudem baletního tanečníka Freda Herka. „Sakowiczova performance představuje poetiku světa baletních tanečníků, kteří věří, že dokážou létat. Nahý Herko tančil ve svém bytě na hudbu Mozartovy Korunovační mše a v jejím závěru pak vyskočil z okna,“ řekla mluvčí. Dodala, že Jumpcore je možné vnímat jako autonomní svět vytvořený právě v okamžiku, kdy se tanečník rozhodne létat.

Reklama

Doporučované