Hlavní obsah

Festival Struny podzimu završí svým projektem Gregory Porter a Ondřej Pivec

Obecní dům.

Reklama

Jubilejní 25. ročník festivalu Struny podzimu završí 3. prosince v Obecním domě v Praze Gregory Porter a Ondřej Pivec. Festival zahájí 19. října skladatelka, zpěvačka a houslistka Caroline Shawová se souborem Attacca Quartet.

Článek

„V různých sálech Prahy vystoupí také raper Saul Williams nebo houslista Gidon Kremer a soubor Krematica Baltica,“ za pořadatele informoval Radek Babička.

„Těší nás, že Gregory Porter souhlasil s nápadem zahrát tentokrát unikátně v komorní sestavě – s Ondřejem Pivcem na hammondky, Chipem Crawfordem na klavír a třemi vokalisty. Půjde o světovou premiéru, která může otevřít novou kapitolu spolupráce Pivce s Porterem a jsem rád, že hostitelem tohoto setkání jsou opět Struny podzimu. Symboličtější tečku za jubilejním ročníkem festivalu jsme si nemohli přát,“ uvedl ředitel festivalu Struny podzimu Marek Vrabec.

Byly to právě Struny podzimu, kde se v roce 2012 poprvé představil Porter českému publiku. Krátce na to přišel ředitel Vrabec s nápadem propojit Portera s talentovaným Pivcem. Když k tomu v roce 2013 na jarním festivalovém gala skutečně došlo, český varhaník světově proslulého zpěváka zaujal natolik, že spolupráce u jednoho společného vystoupení neskončila. Pivec zahrál na cenou Grammy ověnčené Porterově desce Take Me To The Alley a postupně se stal stálým členem jeho kapely.

„Už pětadvacet let propojujeme české umělce se zahraničními hvězdami a cesta Gregoryho Portera a Ondřeje Pivce ke společné ceně Grammy je krásnou ukázkou, že se tato iniciativa vyplatí i v mezinárodním kontextu,“ podotkl Vrabec.

Kromě koncertu Portera obohacují Struny podzimu svůj program ještě o projekt Mikyska/Hába: Šestinotónové harmonium, který hostí 15. října Anežský klášter. Jedná se o pražskou premiéru jediné sólové skladby vizionáře a průkopníka mikrointervalové hudby Aloise Háby pro šestinotónové harmonium. Unikátní nástroj byl pro Hábu zkonstruován ve 30. letech minulého století. Ve světové premiéře čeká návštěvníky koncertu také skladba In od bývalého stipendisty Strun podzimu Iana Mikysky. Obě skladby zazní v interpretaci Miroslava Beinhauera.

Česká premiéra na festivalu 28. října čeká zpěvačku Madeleine Peyrouxovou, jejíž přednes hudební odborníci srovnávají s legendární Billie Holidayovou. Další hudební zážitky obstarají sardinští polyfonní zpěváci Tenores di Orosei, ikona bossa novy Vinicius Cantuaria nebo Jiří Suchý. V rámci oslavy jeho letošních devadesátin 31. října se uskuteční repríza jeho scénického recitálu uvedeného na Strunách podzimu v roce 2019. Více informací k programu se nachází na stránkách festivalu.

Z letošního festivalového programu vypadl koncert, který měl 9. listopadu obstarat jazzový bubeník Makaya McCraven. Americký umělec se rozhodl celé své evropské turné přesunout až na příští rok. O novém termínu pořadatelé jednají.

Reklama

Doporučované