Hlavní obsah

Festival svobody připomene 30 let od pádu komunismu. Jak budou vypadat vzpomínkové akce?

Festival svobody připomene 30 let od pádu komunistického režimu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už zítra si připomeneme 30 let od chvíle, kdy byla brutálně potlačena pokojná demonstrace na pražské Národní třídě. Událost ze 17. listopadu 1989 spustila lavinu událostí. Následovaly další protesty a shromáždění, stávky a nakonec i pád komunistického režimu. Událostem se věnuje Festival svobody.

Článek

Přímo na Letné už v těchto dnech probíhá výstava Komunikace 89. „Věnuje se tomu, jak se dělala revoluce bez mobilních telefonů a bez internetu. Myslím si, že hlavně pro nás, pro tu mladší generaci, je to rozhodně zajímavé zprostředkování, jak se doba od té doby změnila,“ říká spoluorganizátor Festivalu svobody Jan Gregar.

Živo bude v sobotu večer v Praze na Albertově. Tam vše proběhne v režii studentů. O víkendu nebudou chybět ani koncerty. V sobotu 16. listopadu vystoupí Tomáš Klus nebo Chinaski, 17. listopadu například David Koller.

V neděli 17. listopadu začíná program festivalu už v devět hodin ráno pietou u Hlávkovy koleje. Poté se přesouvá přímo na Albertov, kde budou probíhat veřejné diskuse a bude tam pietní setkání, promluví akademici, chybět nebude ani státní hymna a sametový průvod, tedy rekonstrukce studentského průvodu z roku 1989.

„Korzo Národní třídy a Václavské náměstí se propojí, proběhne tam spousta koncertů a výstav. V půl páté odpoledne začínáme pod koněm na Václavském náměstí, kde bude opravdu bohatý program i pro mladé,“ zve Jan Gregar.

Program připravuje celá řada měst, více se dozvíte v celém rozhovoru nad článkem a také na webových stránkách www.festivalsvobody.cz.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované