Hlavní obsah

Festival v Plzni chce uvést v létě Romea a Julii od spolku Kašpar

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tradiční letní festival Divadelní léto pod plzeňským nebem mění své původní plány. Kvůli koronavirové nejistotě nepřipraví v létě pro 14. ročník premiérovou inscenaci, ale spojí se s pražským spolkem Kašpar.

Článek

Chce uvést pod širým nebem jejich inscenaci Romeo a Julie. Jako další titul festival nabídne reprízu úspěšné hry Cyrano, která měla s Michalem Dlouhým v hlavní roli v Plzni premiéru v roce 2018. Původně plánovaná premiérová inscenace Dokonalá pitomost se přesouvá na příští rok, řekla dnes ČTK ředitelka festivalu Marcela Mašínová.

Po dvou letech na prostranství U Ježíška se letos scéna 14. ročníku Divadelního léta vrátí do centra Plzně do prostrou U Zvonu. Na přelomu června a července plánuje premiéru a deset repríz Romea a Julie a pět uvedení Cyrana. Doprovodný program navíc přinese autorská představení studentů HAMU a DAMU, slam poetry, večer s muzikálem Divadla J. K. Tyla či příměstský divadelní tábor.

Hlavním důvodem změny programu byly obavy a nejistota kvůli vývoji pandemie koronaviru a opatření v kultuře. „Nastudování vlastní exkluzivní inscenace jen pro náš festival by znamenalo tvořit pod hrozbou, že výsledek nikdy nespatří světlo světa, například pokud bude nadále platit zákaz konání kulturních akcí. Spolupráce s Kašpary je pro nás řešením, protože inscenace Romeo a Julie zůstane po premiéře na repertoáru Spolku Kašpar sídlícího v Divadle v Celetné a příští rok se může opět vrátit na náš festival tak, jak jsme zvyklí,“ řekla Mašínová.

Spolupráce s Kašpary se podle ní nabízela. Za 13 let si totiž v inscenacích festivalu zahrálo několik členů tohoto divadelního spolku. Do titulních rolí hry Romeo a Julie adaptované pro osm postav obsadil režisér Jakub Špalek Terezu Slámovou a Daniela Pivodu Ondráčka.

Stejně jako loni přehlídka i letos podpoří tvorbu mladých umělců rezidenčním pobytem. Povede ho režisérka Jaroslava Šiktancová, která do hry přizve část souboru BodyVoiceBand a studenty Katedry nonverbálního divadla HAMU. Jejich autorská inscenace Vidíme se? Slyšíme se? bude reflektovat situaci, která celou společnost uzavřela do svých domovů, pokojů, k počítačům.

Reklama

Doporučované