Hlavní obsah

Festival v Podyjí na obou stranách hranice připomene varhanáře Silberbauera

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Varhany v kostelech na jižní Moravě a v Dolním Rakousku rozezní festival Silberbauerovo hudební Podyjí. Koná se jako pocta znojemskému varhanáři Josefu Silberbauerovi, jehož nástroje slouží v Podyjí na obou stranách hranice.

Článek

Letos se bude hrát také na nástroje Silberbauerova učitele, varhanáře Ignáce Jakoba Floriána Casparida, oznámila za organizátory Kateřina Málková.

Druhý ročník festivalu nabídne 16 koncertů, osm na jižní Moravě a osm v Rakousku. Na programu jsou nejen čistě varhanní koncerty, ale také vystoupení barokních ansámblů, smíšených sborů, vokálních ansámblů, komorního orchestru a talentovaných dětí z uměleckých škol, které na koncertech ve Znojmě-Louce a v Unterretzbachu vystoupí společně se svými učiteli.

Zahajovací koncert 5. září zavede posluchače do kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Vranově nad Dyjí. Houslisté David Pokorný a Alexej Aslamas uvedou spolu s varhanicí Kateřinou Málkovou dvě světové premiéry, konkrétně Dozrávání Antona Aslamase a dílo „…a světlo věčné ať mu svítí“, které složila Michaela Pálka Plachká.

Festival završí 8. prosince sborový koncert Hold sv. Mikuláši v rakouskému městysu Röschitz, kde vystoupí brněnský smíšený sbor Ars Brunensis S dirigentem a sbormistrem Danem Kalouskem. Sbor uvede světovou premiéru skladby O Pater III Tomáše Pálky a rakouskou premiéru mše Missa brevis Lukáše Sommera. Na koncertě se představí také chrámový varhaník a sbormistr rakouského kláštera Altenburg Martin Wadsack s vokálním ansámblem St. Stephanus-Altenburg. O čtyři dny později následuje ještě adventní matiné v Kdousově na Třebíčsku.

Silberbauer žil v letech 1734 až 1807, narodil se v Dyjákovicích, zemřel ve Znojmě. Cílem festivalu je připomenout jeho osobnost a oslavit kvalitu jeho prací, které podle organizátorů dosahují srovnatelné úrovně s vrcholným německým varhanářstvím. Přesný program najdou zájemci na webu.

Reklama

Související témata:

Doporučované