Hlavní obsah

Feustel je opravdový matador, výběr astronautů má svůj důvod, říká šéf České kosmické kanceláře o misi vně ISS

Ředitel České kosmické kanceláře v rozhovoru o vstupu amerických astronautů do volného prostoru. Video: Redakce seznam, NASA

 

Reklama

Ředitel České kosmické stanice Jan Kolář uvedl, že šlo o rutinní údržbu vesmírné stanice. Takových „vycházek“ už podle něj bylo přes 200. NASA pro pracovní misi vně ISS vybrala zkušené americké astronauty.

Článek

Američtí astronauti Richard Arnold a Andrew Feustel prošli šestihodinovou pracovní směnou vně vesmírné stanice. Podle Jana Koláře, ředitele České kosmické kanceláře, byla jejich mise téměř rutinní údržbou. Opravy jsou na stanici časté, i když se to pokaždé netýká jejího vnějšku. „Je to tuším dvěstědevátá vycházka od počátku budování stanice,” uvedl Kolář pro Televizi Seznam.

Záznam „vesmírné procházky“ Richarda Arnolda a Andrewa Feustela. Video obsahuje komentář v angličtině.Video: NASA

Podle Jana Koláře byl jeden z úkolů dvojice vytvoření wifi spojení na vstupní bránu stanice, které bude využíváno pro kosmické experimenty nebo pro přicházející nové lodě. Astronauti mimo jiné nainstalovali nové antény, vyměnili kamerový systém na jednom z nosníků stanice a také dvojici kapalinových propojek k chladicímu zařízení ISS.

„Na vnějším plášti stanice je řada kamer. Jedna z nich se zasekla, takže nebylo možné s ní hýbat a dělat panoramatické záběry. Jejich úkolem je vyměnit mechanismus,” vysvětlil Kolář v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Astronauti na vnějšku stanice namontovali antény, které v budoucnu připojí k datovému systému komplexu přístroj ECOSTRESS. Ten k ISS ještě letos dopraví nákladní loď Dragon americké soukromé společnosti SpaceX. Zmíněný přístroj je určen k dálkovému teplotnímu průzkumu pozemských ekosystémů, aby vědci lépe porozuměli tomu, kolik vody rostliny potřebují.

Někteří astronauti létají na takové mise jen jednou za život. V případě Feustela a Arnolda ale jde o zkušené jedince, kteří jsou osvědčení. „Má to samozřejmě svůj důvod. Zejména Feustel je opravdový matador,” řekl Jan Kolář.

Pro Arnolda byl výstup do volného prostoru v pořadí třetí, pro Feustela sedmý. První tři uskutečnil v roce 2009 při opravě Hubbleova kosmického teleskopu, další tři pak v roce 2011, kdy se podílel na výstavbě ISS.

Feustel s sebou na každou kosmickou misi bere předměty odkazující na Českou republiku, protože jeho manželka Indira má české kořeny. Poprvé měl u sebe básnickou sbírku Jana Nerudy Písně kosmické a také českou vlajku, na druhé cestě ho pak doprovázela figurka Krtečka. Postava z animovaného seriálu s ním na Mezinárodní vesmírnou stanici přiletěla i nyní.

Reklama

Doporučované