Hlavní obsah

Feustel ve volném kosmu už podeváté. S kolegou instaloval na ISS nové kamery

Sestřih vesmírné procházky.Video: NASA

 

Reklama

Astronauti z ISS pracovali v otevřeném vesmíru. Jejich práce pomůže v budoucnu lodím přilétajícím na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Článek

Američtí astronauti Andrew Feustel a Richard Arnold znovu vystoupili z ISS do volného kosmu. Instalovali kamery s vysokým rozlišením, které budou důležité pro budoucí přílety lodí firem SpaceX a Boeing s posádkami.

Obě společnosti by měly provoz těchto pilotovaných lodí zahájit už brzy. První testovací lety bez posádek se plánují na závěr roku. Pokud půjde vše hladce, posádky by mohly těmito aparáty začít létat už příští rok.

Astronauti venku pracovali obvyklých šest a půl hodiny, uvedla americká vesmírná agentura NASA, která na webu vysílala přímý přenos celé pracovní směny. Feustel a Arnold kamery nainstalovali v blízkosti spojovacího adaptéru na modulu Harmony.

ISS přivítala novou posádku, podívejte se na přestup trojice astronautů ze Sojuzu na Mezinárodní vesmírnou stanici.Video: Seznam Zprávy, NASA

Oba astronauti mají s prací v otevřeném kosmu nemalé zkušenosti. Feustel je venku už podeváté, Arnold popáté. Podle NASA jde celkově o 211. pracovní směnu členů posádek ISS na vnější straně orbitálního komplexu a letos o šestou.

Reklama

Doporučované