Hlavní obsah

Fiala chce šéfovat EU v Brně. Babiš mu ale nasmlouval Prahu za 100 milionů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Do čela EU se příští rok pravděpodobně postaví v roli českého premiéra Petr Fiala.

Reklama

Do začátku českého předsednictví Evropské unii zbývá tři čtvrtě roku. Nová vláda bude mít na finiš jen měsíce času. Předání příprav předsednictví může drhnout, jde o prestiž a historickou příležitost.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Pokud bude novou vládu řídit ODS a premiér Petr Fiala, bude se zřejmě české předsednictví EU „stěhovat“ zčásti do Brna. Morava má být podle Fialy centrem pro unijní akce zaměřené na vědu a výzkum.

Česko bude řídit EU od července do prosince roku 2022.

Nová vláda převezme přípravy předsednictví EU po kabinetu Andreje Babiše (ANO). Ta na něj vyčlenila zatím 1,5 miliardy korun a plánovala předsednictví držet v české metropoli – prý kvůli úsporám.

Ještě v létě podle zjištění Seznam Zpráv podepsala smlouvy na pronájmy konferenčních prostor v hodnotě 100 milionů korun – v pražském Kongresovém centru či hotelu Diplomat na Praze 6. A v posledních dnech své vlády také rozhodla, že partnerem předsednictví bude Škoda Auto - dodá 55 elektromobilů pro přepravu nejvyšších představitelů.

ODS podle všeho čeká reparát příprav předsednictví EU. V roce 2009 stála v čele Evropy vláda občanského demokrata Mirka Topolánka. Během předsednictví ale ztratila důvěru Poslanecké sněmovny. Zakázky na ozvučení předsednických akcí firmou ProMoPro se pak řešily u soudu – osvobození byli jen vládní úředníci, podnikatelé putovali do vězení.

Sto milionů za pronájem

Fiala odtajnil své plány na předsednictví EU už během finále předvolební kampaně.

„V červenci příštího roku si připomeneme dvousté výročí narození Gregora Johanna Mendela. V červenci 2022 začne i české předsednictví Rady EU. Jednou z priorit předsednictví je i ‚Evropa chytrá a kreativní‘. Budeme apelovat, aby předsednictví proběhlo i mimo Prahu. Speciálně oblast vědy a výzkumu by podle mého názoru měla proběhnout v Brně – městě s výbornými univerzitami, silným výzkumem a podnikáním založeném na inovacích. Myslím, že právě tato oblast se dá skvěle propojit s výročím narození G. J. Mendela,“ uvedl Petr Fiala na mítinku v Brně.

Šéf ODS je brněnský patriot a býval zde i rektorem Masarykovy univerzity.

Jenže nová vláda bude, co se týče příprav předsednictví, naskakovat do rozjetého vlaku. To je oproti premiéře v roku 2009 nová situace, tam přípravy nepřetrhly volby. Co si vláda připravila, to si také odprezentovala.

Podle veřejného registru smluv Babišova vláda už nasmlouvala pronájmy prostor v Praze. Podle smlouvy z července budou „Konference a další předsednická jednání“ v Kongresovém centru, „neformální pracovní skupiny, výbory a jednání generálních ředitelů“ se odehrají v hotelu Diplomat.

Celkem jde o zakázky na nájem prostor v hodnotě stovky milionů korun. Babiš donedávna vytvářel dojem, že jediné, co ho na předsednictví EU zajímá, je, jak ušetřit. Vláda na akci vyčlenila co nejmenší částku, kterou na poslední chvíli navyšovala. Babiš také v minulosti vypustil do světa, že předsednictví vnímá jako „žvanírnu s chlebíčky“. I v tom v posledních měsících bral zpátečku.

Zelená auta

Vláda taky krátce před svou očekávanou demisí rozhodla o sponzoringu vozového parku.

„Zapojení Škoda Auto přispěje k hladkému průběhu této významné akce a zajistí spolehlivý a reprezentativní transport evropských lídrů. Důležité také je, že doprava bude ekologická,“ uvedl Úřad vlády v pátek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom opakovaně vystupuje proti ambiciózním unijním plánům s přechodem na elektroauta. A jen o málo méně skepticky k „zelené“ strategii EU vystupuje nastupující ODS.

Z organizačních příprav už je také hotové například logo českého předsednictví – má jít o variaci na vizuální styl z roku 2009. Babiš v roli premiéra prosazoval také to, aby se hlavní summit unijních lídrů konal na Pražském hradě. V roce 2009 se přitom také konal „pouze“ v Kongresovém centru. Ministr zahraničí Kulhánek také uvedl, že česká diplomacie se bude snažit uspořádat v Praze summit EU - USA.

Nová vláda ale bude muset řešit hlavně obsahové priority, budou se zřejmě týkat hlavně covidu, ekonomické situace Unie, energetiky a takzvaného zelené dohody pro EU.

Evropská politika může být nejspornějším momentem politického obsahu vznikající vládní koalice. Nejsilnější ODS chce Česko držet spíše mimo mainstream a vyhraňuje se proti bruselské politice, ostatní strany naopak chtějí Česko blíže evropskému středu. Otázka je také, zda vláda postaví speciálního ministra či ministryni pro Evropu.

Reklama

Doporučované