Hlavní obsah

Fiala: Hamáček by měl rezignovat, rozsévá kolem sebe bahno

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Předseda ODS znovu vyzval vicepremiéra Jana Hamáčka, aby kvůli kauze Vrbětice a nevysvětlené cestě do Moskvy rezignoval. Řekl to v televizi Prima. Hamáčkovi nevěří kvůli cestě do Moskvy ani šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

Podle předsedy ODS Petra Fialy ministr vnitra Jan Hamáček lhal veřejnosti, že nechtěl letět do Moskvy. Podle Fialy cesta byla plánovaná a vyzval vicepremiéra k rezignaci.

„Jedna nejasnost za druhou a toto je buď neskutečná naivita nebo špatný úsudek a je to na rezignaci, nebo je to lhaní veřejnosti. Považuji za nepřijatelné, že jste tam chtěl jet ve chvíli, když jste věděl o Vrběticích. Kopete kolem sebe, ale problém je u vás. Vy si stěžujete, že vás média vláčí bahnem, ale to bahno kolem sebe rozséváte těmi svými nejasnými výpověďmi, výmluvami a lhaním. Toto je velké selhání,“ kritizoval Hamáčka šéf ODS Petr Fiala.

Ani šéf Pirátů Ivan Bartoš nevěří vicepremiérovi Hamáčkovi ohledně cesty do Moskvy a toho, že to byla kamufláž.

„Pobaltské země vyslovily solidaritu, ale poté podpora ustala. Jakoby pan Hamáček chtěl znovu obléci červený svetr, přivézt Sputnik a chtěl ze sebe udělat zachránce sociální demokracie. Já si myslím, že tam byly i vedlejší zájmy kariérně stranické, což není žádný zločin, ale není to správné,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš v pořadu Partie Terezie Tománkové na televizi Prima.

Buď jsem vlastizrádce, nebo úspěšný ministr, hájí se Hamáček

Ministr vnitra Hamáček si naopak za vysvětlením ohledně své cesty do Moskvy stojí. „Nemám důvod rezignovat, podal jsem trestní oznámení a civilní žalobu. Chci vědět, kde je ten svědek a kde je ta vlastizrada. Tak buď jsem vlastizrádce, nebo úspěšný ministr vnitra. Obojí být nemůžu,“ hájil se na Primě ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) .

Hamáček řekl, že podal na reportéry Seznam Zpráv Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou trestní oznámení a civilní žalobu na Seznam.

Seznam Zprávy přinesly o víkendu nové informace o tom, že důvěrné poznatky o zapojení ruských špionů do výbuchu ve Vrběticích nezabránily vicepremiérovi Hamáčkovi v přípravě cesty do Moskvy.

„Žádost o zajištění letecké přepravy do Moskvy a zpět přišla z Ministerstva vnitra na Ministerstvo obrany ve středu 14. dubna. Prověřili jsme možnosti a zjistili jsme, že letadlo je k dispozici,“ potvrdil pro Seznam Zprávy mluvčí resortu obrany Jan Pejšek.

Ještě zajímavější je jeho následující sdělení. „V pátek ráno tedy ministr obrany (Lubomír Metnar, ANO) podepsal souhlas s poskytnutím letadla. O den později, tedy v sobotu dopoledne, pak přišlo storno žádosti z Ministerstva vnitra,“ dodal Pejšek.

Storno tedy přišlo na poslední chvíli, v sobotu 17. dubna, kdy premiér Babiš a vicepremiér Hamáček k překvapení mnoha lidí vystoupili na tiskové konferenci, oznámili kauzu Vrbětice a vyhoštění 18 ruských diplomatů jako českou odvetu.

Hamáček žádal ještě v pátek 16. dubna ráno po ministru obrany letadlo pro zhruba deset lidí. Do Moskvy se měli přepravit v pondělí 19. dubna Airbusem A-319.

Otázky, na které dluží Jan Hamáček odpověď

1. Proč jste chtěl odjet do Moskvy, když už jste měl informaci o útoku ruských agentů GRU na muniční sklady ve Vrběticích?

2. Jak jste si za těchto okolností představoval uzavření obchodu na nákup vakcín Sputnik V a jednání o uspořádání summitu Biden–Putin v Praze? Co přesně jste chtěl v Rusku nabídnout?

3. Byla cesta vaším nápadem, nebo jste plnil něčí přání?

4. Pokud byste v Rusku uspěl, domluvil Sputnik i summit, jak jste plánoval postupovat v řešení vrbětické kauzy v Česku?

Hamáčkovu verzi o kamufláži dosud nepotvrdil vůbec nikdo. Naopak jeden z účastníků setkání na Ministerstvu vnitra 15. dubna, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun v Poslanecké sněmovně vypověděl, že cesta se skutečně plánovala a že účastníci setkání vicepremiéra Hamáčka přesvědčili, aby od ní ustoupil.

Pracovník tajné služby, informovaný o vrbětickém případu, v neoficiálním rozhovoru zdůraznil, že kromě toho, že „kamufláž“ nedává absolutně žádný smysl, tak se také nikdy na žádné schůzce – tedy ani před bezpečnostními složkami, ani před premiérem – vicepremiér Hamáček o nějakém „kamuflování“ nezmínil. Nikdo mu tak dnes nemůže zpětně tuto verzi potvrdit.

„Kromě toho je pro člena vlády dost nepředstavitelné i to, aby se podílel na jakékoliv operaci s tajnými službami,“ říká dotyčný pracovník tajné služby. „On přece nemůže být čelným představitelem státu a zároveň říkat, že se podílí na tajných operacích zpravodajských služeb, to přece nemůže před nikým nikde ve světě obhájit.“

Reklama

Doporučované