Hlavní obsah

Fiala požádal Zemana o schůzku. „Prezident souhlasí,“ vzkázal Ovčáček

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéf ODS Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Šéf vítězné koalice Spolu Petr Fiala požádal hradního kancléře o schůzku s hlavou státu. Má se uskutečnit, až bude hospitalizovaný Miloš Zeman mimo jednotku intenzivní péče.

Článek

Fiala dnes uvedl, že nemá informace o zdravotním stavu prezidenta. „Přeji mu co nejrychlejší uzdravení, nevyvíjím na něj nátlak, nic nespěchá, nic nehoří. Pokud nesvolá Sněmovnu, stejně se sejde,“ uvedl.

Doplnil, že s kancléřem je domluven i na základě konzultace s prezidentem, že se domluví na termínu jednání.

To ve středu potvrdil hradní mluvčí. „Předseda ODS Petr Fiala požádal prezidenta republiky Miloše Zemana, prostřednictvím vedoucího KPR Vratislava Mynáře, o setkání. Pan kancléř již s panem prezidentem o žádosti předsedy ODS hovořil. Pan prezident souhlasí. Schůzka se uskuteční, v pozdějším termínu,“ řekl bez upřesnění, kdy to bude, Jiří Ovčáček.

Prezident je od neděle hospitalizován na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny vojenské nemocnice v Praze. Že stále zůstává na této klinice a nebyl například přesunut na pracoviště pro méně rizikové pacienty, ve středu Seznam Zprávám potvrdila mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Po středečním jednání o vládě strany oznámily, že by mohly do 8. listopadu podepsat vládní koaliční smlouvu. Více čtěte zde:

Senát: O zprávu o zdraví prezidenta jsme požádali

Nové informace oznámil také Senát. A to, že převod pravomocí prezidenta bude iniciovat až v závislosti na prognóze zdravotního stavu Miloše Zemana, kterou si vyžádal, a pokud to bude třeba. Uvedl to po dnešním jednání senátního bezpečnostního výboru jeho předseda Pavel Fischer (nezávislý). Doufá, že se informování Hradu o prezidentově zdravotním stavu zlepší.

„V případě, jestli bude potřeba předat pravomoci, bude třeba jednat rychle,“ uvedl Fischer. Termín je podle něj otázkou dalšího jednání, které nezáleží jen na senátorech. „Musíme doufat, že máme na to čas do zasedání Sněmovny a že do té doby dojde k nápravě té informovanosti,“ dodal. Pokud prezident nesvolá schůzi nové Poslanecké sněmovny dříve, sejde se nejpozději 9. listopadu.

Ladislav Faktor z klubu ODS a Miroslav Balatka z klubu Starostů potvrdili, že další postup závisí na prognóze zdravotního stavu prezidenta.

Fischer se pozastavil nad tím, jak prezidentská Kancelář informuje o stavu nejvyššího ústavního činitele. „Způsob, jak pozdě, nepřesně a zavádějícími výrazy se dozvídáme o zdravotní kondici prezidenta, je neuvěřitelný,“ prohlásil. Podle Fischera Kancelář prezidenta selhala a nepostupuje v souladu s veřejným zájmem.

Senátor upozornil, že na oddělení intenzivní medicíny v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kde je Zeman umístěn, nebývají převáženi pacienti k plánované hospitalizaci. Za nemravné pak označil to, aby trestně stíhaný kancléř případně konal za hlavu státu. „Jedná se o bezpečnost státu,“ uvedl. Senát bude podle Fischera jednat v rámci standardních ústavních mezí. Příští týden o nich má jednat senátní ústavní komise.

Reklama

Doporučované