Hlavní obsah

Fiala vyzval Hamáčka k rezignaci. Opozice chce mluvit se šéfy tajných služeb

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Předseda ODS Petr Fiala vyzval ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka k rezignaci. Reagoval tak na zjištění Seznam Zpráv, že Hamáček chtěl v Moskvě vyměnit mlčení v kauze Vrbětice za milion Sputniků.

Článek

Část opozice požaduje, aby bylo v úterý svoláno uzavřené jednání Poslanecké sněmovny. Poslanci chtějí vysvětlení informací Seznam Zpráv, že ministr vnitra Jan Hamáček plánoval cestu do Moskvy, aby se s Rusy dohodl na zahlazení kauzy Vrbětice výměnou za nákup vakcíny Sputnik.

„Budeme požadovat, aby tam byli přizváni šéfové všech tří zpravodajských služeb České republiky,“ uvedl šéf lidovců Marian Jurečka na společné konferenci koalice Spolu.

Podle šéfa ODS Petra Fialy je ministr vnitra Jan Hamáček ve vážném podezření, že chtěl prodat národní bezpečnost. „Jan Hamáček by měl hned rezignovat, nemůže vést ministerstvo, které je zodpovědné za bezpečnost lidí. On naopak bezpečnost občanů přímo ohrožuje. Toto je další důvod, proč koalice Spolu považuje za nutné vyslovit vládě nedůvěru,“ uvedl v písemném prohlášení předseda občanských demokratů Fiala.

K rezignaci Hamáčka vyzvala i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Dnes se dozvídáme zásadní a nové informace, které jsou naprosto závažné a které jsou doslova šokující. To jsou věci, které jsou vlastizrádného charakteru. Pan Hamáček se zachoval vlastizrádně a proti zájmům České republiky. Jak teď vypadáme před spojenci? Jsou to závažné informace a měli by vést k tomu, že okamžitě podá rezignaci,“ řekla Adamová.

I další opoziční koalice na základě zjištění Seznam Zpráv předsedu ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka kritizuje.

„Krycí verze pana ministra působila od začátku zvláštně. Znělo to nepřesvědčivě a skoro naivně. Tyto informace tak jen dokreslují, co si myslel kdekdo. Detaily jsou zajímavé a popravdě to ukazuje jediné: je dobře, že tato nekompetentní vláda skončí v příštích volbách, ať už v řádném, nebo předčasném termínu. Je každopádně nutné, aby se k danému zjištění účastníci schůzky vyjádřili na bezpečnostním výboru,“ komentuje zjištění Seznam Zpráv předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Výměna za Sputnik

Jan Hamáček se dostal do vážného podezření, že chtěl podíl Rusů na kauze Vrbětice zahladit. Že jeho mise do Moskvy, kterou vydával za jakousi politickou kamufláž před oznámením vrbětického útoku, měla ve skutečnosti jiný cíl.

Seznam Zprávy přinesly informace o schůzce, jež se konala 15. dubna večer v kanceláři ministra vnitra, a Jan Hamáček zde podle několika zdrojů vylíčil svůj plán na cestu do Moskvy.

Ministr vnitra, který byl v inkriminované době pověřen řízením ministerstva zahraničí, ve skutečnosti podle řady svědků chtěl do Moskvy odjet s plánem vyměnit mezinárodní skandál související s útokem za dodávky vakcíny Sputnik V a za možnost, že by se v Praze uskutečnil vrcholný politický summit Joea Bidena a Vladimira Putina.

Jan Hamáček odmítl, že by informace, jež Seznam Zprávám potvrdilo několik zdrojů, byly pravdivé. „Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo,“ uvedl Hamáček v prohlášení.

Potvrdil, že daná schůzka se konala, jejím předmětem ale neměl být žádný výměnný obchod s Ruskem. „Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci,“ tvrdí Hamáček.

Reklama

Doporučované