Hlavní obsah

Fiasko lepenovců i Macrona. K regionálním volbám Francouzi nepřišli

Foto: Profimedia.cz

Prezident Emmanuel Macron volil spolu s manželkou Brigitte v Le Touquet na severu země.

Reklama

Po víkendovém prvním kole regionálních voleb se ve Francii mluví o krizi demokracie. Poznamenala je totiž vysoká volební neúčast, která se blíží k 70 procentům voličů.

Článek

Nacionalistické Národní sdružení Marine Le Penové vzhlíželo k prvnímu kolu regionálních voleb s velkým očekáváním. Šéfka strany v něm sice nekandidovala, osobně ale vedla kampaň a na volebních letácích figurovala vedle regionálních lídrů.

Očekávalo se, že právě lepenovci vzejdou z voleb vítězně – optimismus straně dodávaly i průzkumy před prezidentskými volbami v roce 2022, z nichž některé předvídaly v prvním kole vítězství Le Penové. Výsledek ale musí být pro krajně pravicovou partaj šokem: místo předpokládaného vítězství skončila až druhá se značným odstupem za vítěznými Republikány. Například stranická dvojka Jordan Bardella dostala v regionu Ile-de-France jen něco přes sedm procent hlasů. Národní shromáždění má tak reálnou šanci dobýt jen jediný z 12 vnitrozemských regionů (kromě nich se volilo i na Korsice, ve čtyřech zámořských územích a 96 departementech).

Předběžné výsledky zveřejněné agenturou Ipsos ukazují výhru pravicových Republikánů s 27 procenty hlasů, Národní sdružení bylo druhé s odstupem osmi procentních bodů, socialisté, vládní hnutí Republika vpřed! a Zelení měli všichni okolo 11 procent.

Prezidentova strana s nijak velkým úspěchem nepočítala, a to hned ze dvou důvodů. Prvním je fakt, že voliči používají regionální volby tradičně k „potrestání“ strany, která je u moci. Ostatně to uznal i jeden z ministrů vlády premiéra Jeana Castexe: „Tyto volby nikdy nejsou dobré pro stranu, která je u moci,“ řekl.

Macronovi možní vyzyvatelé uspěli

Druhým faktorem nahrávajícím neúspěchu vládní strany je skutečnost, že Republika vpřed! je mladé hnutí, které při posledních regionálních volbách v roce 2015 ještě ani neexistovalo, není proto na lokální úrovni tak zakořeněné jako například Republikáni nebo socialisté.

Regionální volby byly sledované i jako zkouška možných prezidentských kandidátů. Zatímco Macrona či Le Penové se osobně netýkaly, možných kandidátů ze strany konzervativních Republikánů už ano. A zde je potřeba říct, že výrazně uspěli – jak Xavier Bertrand na severu v Hauts-de-France, tak i Valérie Pécresseová v regionu Ile-de-France (kraj kolem Paříže).

Výše zmínění lepenovci dokázali v prvním kolem vyhrát jen v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur na jihu země, kde se ziskem 36 procent dominoval bývalý Republikán Thierry Mariani. Jeho soupeř Ronald Muselier zaostal o pět procentních bodů. „Jsme šťastní, že jsme v čele, náskok je ale tak slabý, že jsme i trochu zklamaní,“ vyjádřila v deníku Le Monde rozpaky v Marianiho táboře jedna z jeho voliček.

Před druhým kolem se totiž tradičně uzavírají spojenectví a právě Národní shromáždění na ně nejčastěji doplácejí – soupeři obvykle volají po vytvoření bariéry před vládou krajní pravice. Marianiho náskok tak může vzít příští víkend za své.

Kromě samotných výsledků se nicméně diskutuje i o mizerné volební účasti, k volbám každý druhý Francouz nepřišel. Le Penová to nazvala „občanskou katastrofou“ a obvinila vládní stranu z toho, že svou politikou nedokáže vyvolat důvěru lidí v politické instituce.

Nathalie Loiseauová, europoslankyně vládního hnutí Republika vpřed! Se pozastavila nad výroky některých politiků lepenovců, kteří mluvili o „probuzení se voličů“ nebo o jejich „nepochopení“: „To je pravá tvář populismu, pohrdání lidmi, pokud vás neposlouchají,“ napsala na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované