Hlavní obsah

Fico po 20 letech nebude volebním lídrem, přeskočil ho Pellegrini

Foto: Profimedia.cz

Předseda slovenské vládnoucí strany Směr-SD Robert Fico.

Reklama

Slovenský expremiér Robert Fico nepovede volební kandidátku své strany Směr-SD. Jedničkou na seznamu pro únorové volby bude poprvé premiér Peter Pellegrini.

Článek

„Kolovaly o nás dvou drby, že jsme se chytili, ale tak to chodí, (…) Petere, držím ti palce, ty budeš držet mne, budeme si navzájem chránit záda, jinak to nepůjde,” prohlásil Fico na středeční tiskové konferenci po jednání předsednictva strany. Vyjádřil se tak ke spekulacím o jeho nevraživém vztahu se současným premiérem.

Pravidelný středoevropský přehled

Sám Fico se bude o přízeň voličů poprvé za 20 let ucházet až z druhého místa celostátní kandidátky. „Nešli jsme podle principu předseda, místopředsedové, krajští předsedové, ale rozhodli jsme se pro důležitou změnu,” dodal podle deníku SME expremiér, který dál zůstává v čele sociální demokracie.

Masové protesty po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové stály Fica loni na jaře funkci předsedy vlády. Na úřadu vlády ho vystřídal právě Peter Pellegrini.

Foto: Profimedia.cz

Tisková konference po jednání předsednictva strany Směr-SD. Vpravo vedle Roberta Fica stojí premiér Peter Pellegrini.

Ficův vliv zůstává

Podle Denníku N je z personálního obsazení prvních pozic kandidátky zřejmé, že Ficův vliv je ve straně stále silný. Na třetí pozici kandidátky je ministryně vnitra Denisa Saková, která je předsedovi strany loajální.

Mezi schválenými jmény naopak chybí bývalý místopředseda parlamentu Martin Glváč, který ve funkci skončil kvůli kontaktům s Mariánem Kočnerem – podnikatelem obviněným z objednávky Kuciakovy vraždy. Fico přitom Glváče na kandidátce chtěl.

Právě Kočnerova postava Směru výrazně uškodila. V posledních měsících totiž média detailně informují o Kočnerových mafiánských praktikách a kontaktech na nejvyšších místech státní správy, politiky i justice.

Preference sociálních demokratů se propadly na 18 procent. I tak je ale strana dál nejsilnější politickou silou v zemi. Vyplývá to z čerstvého průzkumu, který v úterý zveřejnila agentura AKO.

Z průzkumu vyplývá, že by dnešní opozice mohla při sestavování vlády obejít Směr, extremistickou stranu Naše Slovensko Mariana Kotleby i nacionalisty ze Slovenské národní strany. Do parlamentu by se mohlo dostat až deset stran.

Reklama

Doporučované